Dat zegt met zoveel woorden oud-Rabobank landbouwkredietbaas Ruud Huirne in P+, het blad voor de overgang naar een duurzame wereld.
Een citaat uit de gedachten die de nieuwbakken adviseur van Rabobank en docent aan Nyenrode het blad meegaf:
Is de toekomst aan synthetische melk?
Hoogleraar Ruud Huirne maakt zich zorgen om verboden door de EU die innovaties in Nederland bemoeilijken. Hierdoor nemen andere landen een voorsprong op voedselgebied. In de VS wordt bijvoorbeeld al melk gemaakt waar geen koe meer aan te pas komt. Een van deze ‘synthetische’ melksoorten is Perfect Day. Twee bio-ingenieurs ontwikkelden deze veganistische variant in het laboratorium, met een financiële ondersteuning van 4 miljard dollar uit Hong Kong. De melk is zelfs niet eens plantaardig zoals de soja- en amandelvarianten. Het is gebaseerd op een bijzonder soort gist, die met DNA-technieken wordt aangepast. De gist fermenteert daarop suikers en zet deze om in echte melk proteïne.“Je lichaam kan het verschil niet merken, omdat het in alle opzichten gelijk is aan melk van de koe. Behalve dat het geen enkele impact heeft op de planeet”, aldus de makers van Perfect Day. Hoe ze aan die naam kwamen? Uit onderzoek zou zijn gebleken dat echte koeien van dit liedje van Lou Reed heel gelukkig worden, waardoor ze meer melk geven.
Ook voor Rabobank - van oudsher de financier van de verhoudingsgewijs nogal grote veehouderij in ons land - is vegan geen scheldwoord meer. Huirne zoekt de toekomst van ons land in innovaties waar goed geld voor wordt betaald door nieuwe doelgroepen. Doen we dat niet, zegt hij, dan zijn we over 5-20 jaar al onze voorsprong op de rest van de wereld kwijt en kunnen we geen geld meer verdienen met onze kennis van grondstoffenproductie en -verwerking op het gebied van voedsel.
Een citaat uit de gedachten die de nieuwbakken adviseur van Rabobank en docent aan Nyenrode het blad meegaf:
Is de toekomst aan synthetische melk?
Hoogleraar Ruud Huirne maakt zich zorgen om verboden door de EU die innovaties in Nederland bemoeilijken. Hierdoor nemen andere landen een voorsprong op voedselgebied. In de VS wordt bijvoorbeeld al melk gemaakt waar geen koe meer aan te pas komt. Een van deze ‘synthetische’ melksoorten is Perfect Day. Twee bio-ingenieurs ontwikkelden deze veganistische variant in het laboratorium, met een financiële ondersteuning van 4 miljard dollar uit Hong Kong. De melk is zelfs niet eens plantaardig zoals de soja- en amandelvarianten. Het is gebaseerd op een bijzonder soort gist, die met DNA-technieken wordt aangepast. De gist fermenteert daarop suikers en zet deze om in echte melk proteïne.“Je lichaam kan het verschil niet merken, omdat het in alle opzichten gelijk is aan melk van de koe. Behalve dat het geen enkele impact heeft op de planeet”, aldus de makers van Perfect Day. Hoe ze aan die naam kwamen? Uit onderzoek zou zijn gebleken dat echte koeien van dit liedje van Lou Reed heel gelukkig worden, waardoor ze meer melk geven.
Ook voor Rabobank - van oudsher de financier van de verhoudingsgewijs nogal grote veehouderij in ons land - is vegan geen scheldwoord meer. Huirne zoekt de toekomst van ons land in innovaties waar goed geld voor wordt betaald door nieuwe doelgroepen. Doen we dat niet, zegt hij, dan zijn we over 5-20 jaar al onze voorsprong op de rest van de wereld kwijt en kunnen we geen geld meer verdienen met onze kennis van grondstoffenproductie en -verwerking op het gebied van voedsel.
Jos # 8 weet jij niet hoe er met melk geknutseld wordt? Goede dure stoffen eruit halen goedkope er terug in stoppen om het melk te late lijken. Oeps dat had ik niet mogen zeggen.
Als je goed wil eten/drinken haal het binnen een zo kort mogelijke keten waar je elkaar kent en vertrouwd. Onbewerkt vers en divers.
#7 Frank,
Genetisch-gemanipuleerde stremsels zijn toegestaan in Nederlandse kaas, maar het is onduidelijk in hoeverre ze worden gebruikt, omdat het niet op het etiket hoeft te staan. In de Landbouwkwaliteitswet is het zo geregeld dat genetisch gemanipuleerde chymosine alleen in kaas voor de binnenlandse markt gebruikt mag worden, en niet voor exportkazen. Ook voor kazen met het biologisch keurmerk mag geen genetisch gemodificeerd stremsel gebruikt worden. Bij buitenlandse kazen kan heel goed genetisch gemanipuleerd stremsel gebruikt zijn. In Engeland bijvoorbeeld gebruikt men regelmatig vegetarisch genetisch gemodificeerd stremsel voor kazen, die dan vervolgens als vegetarisch worden aangeprezen.
Er bestaan gelukkig steeds meer kazen die bereid zijn met microbieel (dus vegetarisch) niet genetisch gemodificeerd stremsel. Dit zijn veelal ook biologische kazen. Wanneer niet op het etiket staat dat de kaas vegetarisch is, is er geen vegetarisch stremsel gebruikt en is de kaas niet vegetarisch.
Al dat geknutsel. We hebben maar heel weinig zuivel nodig, drink in dat geval echte melk van koeien die hebben kunnen grazen zou ik zeggen of een plantaardige variant, maar niet van die zwaar bewerkte varianten, daar komt weer nieuwe ellende van......
Ja die is helemaal mooi. Maar komt van de makers. Wel weer goedgekeurd door de Professor.
Als je toch aan het factchecken bent JP, dit is er ook eentje; ’ Behalve dat het geen enkele impact heeft op de planeet”, . Geen enkele...?