Dat zegt met zoveel woorden oud-Rabobank landbouwkredietbaas Ruud Huirne in P+, het blad voor de overgang naar een duurzame wereld.

Een citaat uit de gedachten die de nieuwbakken adviseur van Rabobank en docent aan Nyenrode het blad meegaf:
Is de toekomst aan synthetische melk?
Hoogleraar Ruud Huirne maakt zich zorgen om verboden door de EU die innovaties in Nederland bemoeilijken. Hierdoor nemen andere landen een voorsprong op voedselgebied. In de VS wordt bijvoorbeeld al melk gemaakt waar geen koe meer aan te pas komt. Een van deze ‘synthetische’ melksoorten is Perfect Day. Twee bio-ingenieurs ontwikkelden deze veganistische variant in het laboratorium, met een financiële ondersteuning van 4 miljard dollar uit Hong Kong. De melk is zelfs niet eens plantaardig zoals de soja- en amandelvarianten. Het is gebaseerd op een bijzonder soort gist, die met DNA-technieken wordt aangepast. De gist fermenteert daarop suikers en zet deze om in echte melk proteïne.“Je lichaam kan het verschil niet merken, omdat het in alle opzichten gelijk is aan melk van de koe. Behalve dat het geen enkele impact heeft op de planeet”, aldus de makers van Perfect Day. Hoe ze aan die naam kwamen? Uit onderzoek zou zijn gebleken dat echte koeien van dit liedje van Lou Reed heel gelukkig worden, waardoor ze meer melk geven.


Ook voor Rabobank - van oudsher de financier van de verhoudingsgewijs nogal grote veehouderij in ons land - is vegan geen scheldwoord meer. Huirne zoekt de toekomst van ons land in innovaties waar goed geld voor wordt betaald door nieuwe doelgroepen. Doen we dat niet, zegt hij, dan zijn we over 5-20 jaar al onze voorsprong op de rest van de wereld kwijt en kunnen we geen geld meer verdienen met onze kennis van grondstoffenproductie en -verwerking op het gebied van voedsel.
P+
Reageer
  • Deel
Druk af