imageOp agripress.be valt te lezen dat er een campagne komt tegen het bestrijden van vitamine D tekorten. D is die vitamine die wordt aangemaakt door het contact van de huid met zonlicht. Donkere mensen hebben er in Noordelijke streken vaak gebrek aan. Witneuzen - m.n. bloggers - eveneens, omdat ze minder buiten komen dan in hun natuurlijke biotoop. Daarbij komt dat artsen hen afraden de zon in te gaan in verband met het gevaar van huidkanker.

De vitamine reguleert de opname van calcium en fosfor uit ons voedsel. Gebrek resulteert in zwakkere botten en een slecht gebit. Osteoporose bij m.n. vrouwen en minder goed functionerende spieren zijn het gevolg. Zeer waarschijnlijk zorgt het zelfs voor depressieve gevoelens.

Ik was dus reuze benieuwd of deze alarmklok nu de boel weer zou omkeren: wel naar buiten, de zon in. Nee dus: we moeten het doen met supplementen en vette vis (bijv. zalm en sardines). De echte zon is te gevaarlijk. Prima voor de supplementenmakers en weer een aardig argument voor margarinefabrikanten (die m.n. in Engeland van oudsher wettelijk vitamine D moeten bijmengen) om hun product verkocht te krijgen.

Ik stel die vraag wel heel vaak de laatste tijd: zou er binnenkort nog iets échts overblijven? Het zal het donkere jaargetijde wezen ;-)
Dit artikel afdrukken