image In een zijlijntje in de discussie over rookaroma's in zalm ging het over de "zompigheid" van zalm en andere vis die bevroren is geweest. Een aantal visleveranciers gemaild met de vraag hoe dat precies/ongeveer zit. Frank van Frank's Smokehouse bevestigt het vermoeden van Veerman:

De zompigheid kan verschillende oorzaken hebben. Voor goede kwaliteit bevroren vis zijn de volgende basisprincipes van belang om de lichaamscellen in een "verse" conditie te houden. (1) Snel invriezen van verse vis; (2) Langzaam ontdooien van bevroren vis.

De beste manier van invriezen is binnen een paar uur na vangst, pre-rigormortis. Verder hoe sneller de vis wordt ingevroren, hoe beter. Er bestaan technieken om vis binnen een paar uur naar -40 graden te kunnen invriezen. Vis kun je het beste langzaam ontdooien in een koelkast (koelcel). Houd rekening dat ook goed ontdooide vis minder lang fris blijft dan verse vis (niet bevroren geweest). Een ontdooide vis is hooguit 3 dagen echt lekker. Een echte verse vis kan echter 1 week lekker blijven.


De reactie vanuit Jan van As in de doorklik: Ten eerste…. een echte visliefhebber prefereert verse vis….het geen nog niet wil zeggen dat bevroren vis bij voorbaat minder of slechter van kwaliteit behoeft te zijn. Sterker er zijn zeer goede diepvries producten te koop waarvan zelfs een kenner niet het onderscheid in kan maken met vers…….De uitdrukking dat bevroren vis “zompig “aandoet is weldegelijk in sommige gevallen te verklaren…..Uit ervaring weet ik dat men soms vis invriest als men deze niet meer vers kan verkopen, helaas is dat eigenlijk al te laat….Het is een feit dat als men “verse” vis invriest de kwaliteit achteruit gaat. Dat komt hoofdzakelijk omdat het invriezen meestal op een te lage temperatuur geschied ( -20 graden ). Professionals of grote handelaren in diepvries producten vriezen vaak in op een temperatuur van – 60 graden. Dit noemt men ook wel “shock”vriezen. Het grote voordeel is dat men geen kristalvorming krijgt in de filets en dat is van cruciaal belang voor hoogwaardige kwaliteit. Wij als consument vriezen eigenlijk op een verkeerde manier en beschikken niet over de juiste apparatuur. Dat de filet zompig aanvoelt komt dus omdat de structuur kapot gevroren is. Bevroren vis laat na het ontdooien veel vocht los, waardoor het bakken of grillen minder mooi resultaat heeft. Ontdooi de vis niet in een plastic bak of iets dergelijks maar wikkel de vis in een doek. Het doek neemt het vocht op waardoor de vis droger aanvoelt….. TIP ; indien u een bevroren vis artikel bemachtigd, kijk of vraag of deze zee gevroren is…... het invriezen op zee geschiedt snel en soms kouder dan -60 graden…. .Kortom…”zompigheid” kan door het verkeerd invriezen zijn, maar ook de versheid voordat deze werd ingevroren, of de vis is afkomstig uit het verkeerde seizoen…Elke vis kent een goede en een slechte periode. ..Simpel gezegd, aardbeien eet u ook niet in de winter.

Tot slot….eet vis in het juiste seizoen.. voor meer info kijk op www.visenseizoen.nl
Dit artikel afdrukken