Wat zien we hier?
Waaraan herken je het?
En: wat kun je hiermee?
Fotocredits: Joep Goossens
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Naast de thee en de plant, is er ook l'huile essentielle de verveine in Frankrijk te koop.
Cécile #3, misschien iets voor in (room)ijs?
Anders heb ik hier nog een recept voorbij zien komen.
Citroenverbena is in gedroogde vorm verkrijgbaar, maar een plant (struikje) is veel spannender. Zowel de gedroogde blaadjes als de plant zijn in ons land te bestellen (even google raadplegen zou ik zeggen). Kom je toevallig in Frankrijk, dan zie je de planten meestal op de weekmarkten aangeboden. Let op, de plant is niet erg winterhard maar komt goed de winter door in een koude bak of koel en vorstvrij binnen.
Wat leuk is deze quiz zeg, ik weet maar bar weinig van de praktijk merk ik... Kun je die citroen verbena ook ergens vers kopen of moet je'm zelf kweken?
Zal ook's kijken of er nog iets verrassends op het veld staat in Oostenrijk, naast alle tarwe en gerst...
Ik ken nog een andere, bijzonder lekkere toepassing. Een paar blaadjes in een kan kraanwater, al dan niet lichtjes kneuzen en je hebt een niet te evenaren tafelwater! (Geleerd in een workshop bij Jonnie Boer, bij zijn kweker Eef Stel).
En ik zoek nog naar manieren om het parfum te vangen in zelfgemaakt (room)ijs. De siroopmanier die ik tot nu geprobeerd heb, was niet supersuccesvol. Iemand een andere suggestie?? Ik houd me aanbevolen!
Dit is inderdaad Citroen Verbena, Lippia citriodora en Verveine citronelle op z'n Frans. Erg populair in de zuidelijke landen. De eer gaat naar Guillaume die als eerste (en enige) met het goede antwoord kwam.
Voor een thee maar kort laten trekken, anders gaat een deel van het frisse citroen aroma verloren. Vers het lekkerst; maar kan goed gedroogd worden.
De foto heb ik een maand na de eerste oogst genomen. Dit jaar staat de verbena er erg goed bij en kan meerdere keren geoogst worden. Vorig jaar werd de eerste oogst door meeldauw verstoord, maar na flink terugsnoeien en een drogere periode kwam de plant weer even fris terug.