Foodlogs grote zomer-plantenraadspel gaat de volgende ronde in. Wil je wel even zeggen waarom je denkt dat het is wat het is, voor minder ingewijde lezers?
Nieuwe inzendingen zijn welkom op redactie@foodlog.nl!
Fotocredits: Terry van Loon
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Huib #12 Volgens mij houdt het bewaren van blauwmaanzaad met een jaar of 3 wel op. Daarna gaat de kwaliteit hard achteruit. Het maanzaad dat gebruikt wordt voor het bestrooien van brood mag zeker niet ouder zijn, heb ik mij laten vertellen. Zijn er hier toevallig mensen uit de slaapbolketen daar meer van weten?
Overigens is het in zijn algemeenheid zo dat oliehoudende zaden lang houdbaar zijn. Karwij is bekend voorbeeld. Er zijn telers die dat 7 jaar in de silo laten zitten, wachtend op betere prijzen.
De kracht van de zaden maakt ze ook lastige onkruiden. Wie koolzaad teelt, heeft er op dat perceel vaak jarenlang 'plezier' van.
Inderdaad Jopie, had ik nog niet eens op gelet! En de foto blijkt in Noord Frankrijk gemaakt te zijn. Zo zie je hoe de pers ons voor de gek houdt ;-) .
Bij het verhaal over de genetisch gemanipuleerde papaver in Tasmanië staat een foto van een veld rijp koolzaad met daartussen klaprozen, als onkruid.
Tedje#17
Onder hun mom van zakelijkheid zijn ze vriendelijk, maar zowel naar dit 'papaver'-drama (de Opium-oorlogen) als b.v. naar Nanjing ten aanzien van Japan, blijft Chinese argwaan aanwezig.
Ik vond zakelijk zelfs hun vriendelijkheid soms zo irritant gespeeld, terwijl ik tegelijkertijd begrip heb dat ze op historisch gronden ons terecht wantrouwen.
Ik schreef op verzoek van het Parool deze maand een stukje, waarin ik aan het einde het volgende aanstipte:-
“En dat in een tijd dat landen als China miljoenen hectaren Afrikaanse landbouwgrond kopen en de lokale bevolking verjagen. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde in maart trots de verkoop aan van veeteeltkennis aan China ter waarde van 20 miljoen euro. Maar wanneer China in de toekomst de mondiale productie en prijsstelling van voeding domineert, zal die trots misschien verdwijnen.”
Ik maak me ten aanzien van China absoluut geen illusie dat dominantie op gebied van voedsel ook maar enige empathie zal tonen naar onze Westerse/Europese behoeften, tenzij die ten voordele van China zijn. Het Parool drukt de laatste alinea van mijn betoog niet af:-
“Voedsel is inmiddels net zo ‘hot’ als olie, gas en de ‘rare earth metals’ voor alternatieve energie.”
Cécile,
Je laat het woord ‘papaver ’vallen en maakt heel wat los.
Die was het niet Tedje (want even zitten googlen), het is Meconopsis cambrica(alhoewel Linnaeus er nog een soort binnen Papaver in zag), schijnpapaver is de volksnaam, zijn meest kanariegeel, soms oranje, vroeger zag je ze niet zoals nu voortwoekeren in stoepranden en muurspleten , die slaapmutsjes zag je vroeger wel weer veel vaker in tuinen, ze zijn net als duizendschoon, goudsbloem,canna, gladiool uit de gratie geraakt, als ik ze toch weer ergens zie moet ik steeds onmiddellijk aan mijn tuinierende moeder denken, een half eeuwtje geleden of zo.