Altijd al willen weten wat 'iets' is? Mooie foto? Stuur in voor Foodlogs zomerquiz: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Foodlog Media
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dirk Zavel #28
De geur die je beschrijft doet me denken aan ruta graveolens, wijnruit. Had ik ooit in mijn stoeptuitnje geplant omdat ik de vorm en grijsgroene kleur van het blad zo mooi vond en de bloeiwijze (kleine gele bloempjes). Maar de geur beviel me niet en na enkele jaren heb ik de planten gerooid.
Vieze soep en nare rauwe koolsalade, zoek je geluk maar bij de morellengin en de zure kersentaart.
Cécile kan uitsluitsel geven over de pompoen. Ze zou het aan haar buurvrouw vragen.
Dirk, het risotto-boek van Florine kopen! Een must!
@ florine: ben inmiddels in chisinau beland, economisch en culinair geen bijzonder land, die hongaarse vissoep, van zoetwatervis en zoete paprika,, beviel me niet, alle soepen worden gekruid met een weeig kruid dat wel iets aan kalmoes doet denken (als je dat tussen je vingers wrijft) zelfs de straten waar je doorloopt hebben die weeige geur, neen, niet iets om van te genieten (maar ik ben aan zee opgegroeid, en wel dol op vissoep vd mediterranee, liever niet al die nlse vd restaurants, waar steevast zalm en mosselen in ronddrijven, op basis van een simpele bouillon, vrees ik). nu moet ik toch je boek maar eens aanschaffen, als ik thuis ben dan. van die morellen (meggy) wordt in Hongarije ook heerlijk gebak en zelfs een roze bier gemaakt, die meervallenkibbeling was vrij gewoontjes, net als de echte kibbeling. en in Sibiu de rauwe witte kool terug naar de keuken gestuurd, maar wel moeten betalen. maar wat is die pompoen met dat ronde blad nu toch???
@Dick Zavel #26
Jazeker, gezellige conversatie. Geen idee of het van Dick mag. Maar het gaat over lekker eten, gerechten, voedingsmiddelen zo je wilt, dus waarom niet... Hopelijk ook interessant voor andere volgers van deze draad.
Gefrituurd spek van de meerval? Was dat lekker? Gin van morellen, dat is natuurlijk dodelijk lekker met een zigeunerstrijkje erbij ... Kreeg je daar ook die beroemde vissoep ?
Ja het recept voor risotto met kikkers staat ook in mijn boek en het fenomeen kikkerfestival is tevens uitgebreid beschreven.
Fazant met zuurkool is gewoon ouderwetse winterkost voor als de zuurkool in het vat klaar is en de jacht is geopend. Zuurkool met een goede biologische kip of parelhoen kan natuurlijk ook. Maar die fazant kan qua smaak beter op tegen de zuurkool. Zeker als de poelier het dier een week of twee op verzoek heeft afgehangen om te laten besterven zodat zijn vlees ook lekker mals is. Het heeft dan bovendien een heerlijk volle smaak die ik prefereer boven die van te kort afgehangen fazant. Leuk reisje maak je zo te lezen.
halteperto (hal =vis, teperto =spek) is idd eensoort kibbeling, maar dan hier in Szeged van het spek (??)van de meerval, vette en loeigrote(tot 100 kg) vis die wel een gerecht naar de stad benoemd kreeg, Zegedi Halteperto dus, niets bijzonders op het Halfesztival, waar door de vele drank (lekkere gin van morellen), goedkoop bier en de wijn (en loeiharde, vals gespeelde muziek, hongaars en weens)de smaakpapillen niet meer optimaal fungeren. zuurkool toch niet gevonden, wel een koolsalade, en een boekje gekocht geheel over de kaposzta, kool dus (zou dat in NL er ook zijn?), en jawel daar zag ik weer de fazant met zuurkool, de o zo bekende combinatie (waarom toch?). heb toch nog een boemeltje naar roemenie gevonden, dus morgen verder. staat de kikker die ze in Veneto graag eten ook in je boek? die is bij ons weer makkelijk te vinden (sinds kort). ik dwaal wel af, leuk zo hier met je te converseren trouwens. mag dat wel van dick?