Hoe krijg je verse producten op een efficiënte manier van land naar klant? Deze week werd hier uitgebreid over gediscussieerd naar aanleiding van het initiatief versvandekweker.nl, waarmee een groep kastelers in de Randstad probeert zijn producten zonder tussenhandel bij de klant te krijgen.

In de Achterhoek draait een vergelijkbaar systeem al een jaar of 10. Een groep biologische producenten (groentetelers, kaasmakers, veehouders, fruittelers) heeft de handen in elkaar geslagen met een ervaren logisticus om een deel van hun produkt lokaal af te zetten. Dit samenwerkingsverband is enigszins uit nood geboren. Voor deze vaak kleine bedrijfjes in de Achterhoek is het moeilijk is om hun spullen te verkopen. Groothandels passen ervoor om even langs Vorden of Ruurlo te rijden.

Het samenwerkingsverband heet Biologisch Produkt Achterhoek, de distributeur Distreko uit Winterswijk. Dit laatste bedrijf is de spil in het web. Hier wordt wekelijks het aanbod van alle producenten gebundeld, en doorgestuurd naar een twintigtal afnemers in de driehoek Winterswijk, Deventer, Wageningen. Deze afnemers plaatsen hun bestelling bij Distreko, die de bestelling van alle afnemers bundelt en doorstuurt naar de telers die een bepaald product leveren.

Op zich niet vreemd, maar spectaculair is:

1. de snelheid van het systeem
Zaterdag bestellen de afnemers, maandagochtend 8.30 wordt bij de eerste teler (dat zijn wij helaas) het verse produkt opgehaald. In de loop van de dag wordt alles verzameld, in de middag wordt het eerste product uitgeleverd. Zo zit er dus meestal minder dan 12 uur tussen inladen en lossen, bij versprodukt zelfs minder dan 12 uur tussen oogst en moment van aflevering bij de winkel. De tweede ronde van de week is nog sneller: woensdag voor 18.00 uur bestellen door de winkels, gebundelde bestelling om 20.00 binnen bij de teler, volgende ochtend 8.30 ophalen 2. de prijs
Voor het aanbieden van het produkt, het bundelen van de bestellingen, fysieke distributie én facturatie rekent Distreko 25 %. Een bloemkool die bij de teler € 1,00 kost wordt bij de winkel afgeleverd voor € 1,25. Waarmee de teler meer krijgt vergeleken bij de gewone groothandels en de winkelier minder betaalt. Fair trade in het oosten.

3. er is nooit voorraad
Alleen produkten die al verkocht zijn komen in de wagen, dus nooit oud produkt en geen voorraadverliezen.

In 10 jaar is het bedrijf gegroeid van een één mens-bedrijf naar een bedrijf waar 4 mensen werken en sinds januari twee koelwagens rondrijden. Er is een samenwerkingsverband gekomen met een groothandel (Odin) om het aanbod het hele jaar door compleet te houden (er zijn vrijwel geen kassen in de Achterhoek). De omzet per week ligt op dit moment rond € 12.000 per week, en voor de betrokken telers neemt Distreko 10 tot 30 % van de productie af.

Natuurlijk zijn er nodige strubbelingen geweest. Het valt niet mee om twee agrariërs op één lijn te krijgen, laat staan 15. Je moet elkaar allemaal het licht in de ogen gunnen. Als telers maken we jaarlijks afspraken wie welk product teelt, om te voorkomen dat iedereen 's zomers met courgettes zit, terwijl er geen bosui is. Maar het grootste probleem zit bij de winkels. Die zijn vaak met handen en voeten gebonden aan groothandels. Maar als een stel bio-boeren en een enthousiast logisticus dit in de Achterhoek voor elkaar krijgen, dan kan dit toch op andere plekken ook?
Dit artikel afdrukken