Canadese wetenschappers voorspellen een verdubbeling van het aantal Campylobacter-besmettingen tegen 2080. Oorzaak: klimaatverandering.

Campylobacter, een ziekmaker die in vlees voorkomt, veroorzaakt wereldwijd de meeste voedselinfecties. Hoe de bacterie zich verspreidt, is nog altijd onvoldoende duidelijk.

De Canadezen ontdekten dat Campylobacter-besmettingen een piek vertonen in de zomer, de periode waarin ook het aantal vliegen het grootst is. “Wanneer het warm is, komen vliegeneieren veel sneller uit, wat betekent dat de populaties snel kunnen toenemen,” aldus hoofdonderzoeker Melanie Cousins in The Independent.

Stel dat vliegen een sleutelrol spelen in de verspreiding van de Campylobacter? Omdat de bacterie op vliegen wordt gevonden, sloegen de onderzoekers aan het rekenen.

Ze legden de gegevens van Campylobacterbesmettingen in de provincie Ontario naast voorspellingen over de toename van het aantal vliegen als gevolg van opwarming. En ja, er zullen 2 tot 3 keer zoveel vliegen rondvliegen als nu. En dat leidt tot een verdubbeling van het aantal Campylobacterbesmettingen ten opzichte van nu in 2080. Het rekenwerk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Royal Society Open Science.

Of de vlieg die op je broodje ham of drumstick van de BBQ landt ook daadwerkelijk Campylobacter bij zich draagt, moet nog uit veldwerk blijken. Dat kan een rekenmodel je niet vertellen.
Independent - Food poisoning cases could surge as climate change brings swarms of flies, scientists warn
  • Deel
Druk af