Ieder jaar spoelt er 8 miljoen ton plastic de zee in. Pogingen zoals die van The Ocean Cleanup om het op te ruimen kunnen op veel media-aandacht en sympathie rekenen. Nu steeds duidelijker wordt dat microplastics zich tot in de diepste diepten van de oceanen verspreid hebben, schrikken we opnieuw.

Maar wat moet je je voorstellen bij al dat plastic in zee?

Dat bracht de Britse Big Bang Fair treffend in beeld. De Big Bang Fair is een jaarlijkse wedstrijd voor jonge wetenschappers-in-de-dop. Kinderen en jongeren kunnen er hun innovatieve oplossingen indienen voor grote en kleine problemen. Dit jaar had bijna een derde van de inzendingen betrekking op het probleem van de plasticvervuiling.

De Big Bang Fair maakte een video met 2 jonge synchroonzwemmers in een zwembad vol plastic verpakkingsmaterialen. "Je ziet ze boven komen met plastic zakken om hun voeten, proberen een gracieuze armbeweging te maken waarbij flessen in de weg zitten en onder water tussen het drijvende afval draaien. [..] Het tussen de rommel zwemmen ziet er zo fout uit en toch is dat waar talloze vogels, vissen en ander zeeleven dagelijks mee te maken hebben," aldus Treehugger.

Treehugger - Synchro swimmers perform in a pool filled with plastic
  • Deel
Druk af