Wie het liefst zo min mogelijk weg wil gooien, moet weten welk voedsel dat over de datum is toch nog te eten is.

In samenspraak met Dana Gunders, auteur van het Waste-Free Kitchen Handbook helpt Treehugger je op weg met de volgende adviezen.

Appels, bananen, aardappelen, avocado's, artisjokken en ander gesneden vers wordt bruin
Zolang er een schil omheen zit, blijft het vruchtvlees mooi blank. Maar zodra de schil eraf is, begint de oxidatie en wordt het bruin. Dat ziet er niet fraai uit, maar heeft verder geen invloed op de smaak en is ook niet schadelijk. Heb je stukjes over en vind je die er onaantrekkelijk uitzien, dompel dan het 'beschadigde' oppervlak in citroensap om het bruin worden te vertragen.

Beurse plekken op fruit of groenten
Een beurse plek geeft aan dat de celstructuur beschadigd is. De plek wordt zacht en verkleurt. Een paar plekjes maakt het eten niet oneetbaar. Even de zachte plekken wegsnijden en je kunt de rest gewoon eten.

Zure of geschifte melk
Van gepasteuriseerde zuur geworden melk word je niet ziek. Hoe zuurder, hoe beter de melk beschermd is tegen ziekteverwekkers. Je vindt misschien de klontjes of geur niet aangenaam, maar met zure melk kun je nog van alles doen, van bakken (gebruik de zure melk als vervanger voor karnemelk, yoghurt of zure room) of marineren (vlees of vis wordt er malser in) tot het als gezichtsreiniger of badmelk gebruiken.

Sla met bruine plekjes of een roze hart
Bladgroenten kunnen bruine randjes of plekjes oplopen in hun groeiproces. Een roze hart komt voor als de bladnerven aan hogere temperaturen blootgesteld zijn. Het is niet gevaarlijk. 'Verstop' de imperfecties door de sla te snijden of leg eens een slakrop (bijvoorbeeld bindsla) op de grill. Dan valt zo'n bruin randje al helemaal niet mee op.

Vlees met bruine verkleuringen
Rauw rood vlees met bruine of grijze verkleuringen ziet er niet uit. Voor de veiligheid van het vlees maakt het niet uit; de vleespigmenten veranderen van nature onder invloed van licht en lucht. Let natuurlijk wel op de andere tekenen van bederf: als het vlees vies ruikt of de buitenkant slijmerig of plakkerig is, kun je het beter niet meer eten.

Rottende groenten
Waarschijnlijk gooi je rottende groenten het liefst weg. Maar in verreweg de meeste gevallen kun je de rotte stukken gewoon wegsnijden. De bacteriën die groenten laten rotten, zijn andere dan die voor voedselvergiftiging zorgen. Wat dat betreft moet je voorzichtiger zijn met gisten en schimmels, die vooral op fruit voorkomen.

Oudbakken
Het genoegen dat je beleeft aan het eten van koekjes, chips en crackers neemt danig af als die oudbakken zijn - zo belangrijk is de textuur. Ze zijn nog altijd prima eetbaar. Met een korte oppepbeurt in de oven zijn ze vaak weer zo goed als nieuw. Wil je voorkomen dat baksels oudbakken raken, bewaar ze dan in de diepvries. Daar gaat de kwaliteit ternauwernood achteruit.

Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.

Eieren over de datum
Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken. De datum op het doosje is meer een indicatie van 'gegarandeerd tot' dan van de echte houdbaarheid. Als eieren zorgvuldig bewaard zijn, kunnen ze nog tot weken na de datum op het doosje veilig gegeten worden. Vijf weken is geen uitzondering. Wil je het zeker weten of een ei nog goed is? Breek het open en ruik eraan. Je neus zal je niet voor de gek houden.

Gekristalliseerde honing
Honing is bijna oneindig houdbaar. Doodzonde dus om de pot met gekristalliseerde - hard geworden - honing zomaar weg te gooien. Je kunt een potje honing heel eenvoudig weer vloeibaar maken. Verhit een pan met water, zet daar de pot met honing in (zonder deksel) en laat de honing van het vuur af 'smelten'. Draai het deksel weer op de pot, schud flink, en laat dan de honing samen met het water in de pan rustig afkoelen.

Eén klont basterdsuiker
Bruine suiker en basterdsuiker worden op termijn één harde klont. De truc om de suiker weer los te maken is er een dag of twee iets vochtigs bij te leggen, zoals een snee brood of schijfjes appel. Nog beter, want helemaal duurzaam, is er iets bij te doen dat je anders toch weg zou gooien, zoals een sinaasappel- of citroenschil.

Heb jij trucs of adviezen om voedsel te 'redden' van de afvalbak?

Fotocredits: 'Rotting green bell pepper', Steven Depolo
Dit artikel afdrukken