De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) formuleert specifieke aanbevelingen voor alcoholconsumptie, schrijft de Standaard. Uitgangspunt is dat "- in tegenstelling tot bepaalde overtuigingen van consumenten - alcoholgebruik, zelfs met mate, altijd een impact heeft op de gezondheid.'' Volgens de Raad bestaat ‘consumptie zonder risico’ niet en nemen de negatieve gezondheidseffecten toe met het aantal glazen alcohol. Tien eenheden per week zijn daarom de limiet, ofwel 10 glazen wijn van 10 centiliter of tien pilsjes van 25 centiliter. “Die consumptie moet over de week worden verspreid en daarbij moeten ook dagen zonder alcohol worden ingelast”, aldus de HGR.

De HGR wil verder een verbod op alcoholreclame en de verplichting gratis water te schenken in restaurants. Dat laatste gaat Horeca Vlaanderen dan weer te ver, want ‘kraantjeswater is niet gratis’, kopt de Standaard.

In Nederland is de Gezondheidsraad nog iets strenger dan de Belgische en luidt de richtlijn géén alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.
De Standaard - Advies tegen alcoholmisbruik: gratis water op restaurant en verbod op alcoholreclame
Reageer
  • Deel
Druk af