Terwijl in Frankrijk varkensboeren de snelwegen weer bezetten en hun Duitse collega's aanklagen wegens dumping van goedkope varkens op hun markt, lijden de Nederlandse in stilte. De Nederlandse varkensboeren hebben gekozen voor export naar Azië als toekomststrategie. Recent bleek echter dat die al grotendeels gerealiseerd wordt terwijl de financiële problemen onder varkenshouders niettemin huizenhoog blijven. Vakblad Boerderij spreekt vandaag van een 'dooretterende crisis'.

De Nederlandse varkenssector kan niet in krimp denken. De Europese al evenmin. Banken, boeren en openbare bestuurders staan erbij, kijken ernaar en kunnen niet meer verzinnen dan een regeling om varkensvlees in koelhuizen op te slaan. Verder hopen ze dat ooit de exportgrenzen naar Rusland weer opengaan. Hoop biedt altijd perspectief en het is waar dat de Russen klagen over de kwaliteit van hun worst waar steeds minder vlees in zit.

Lef
Er is echter meer dan hoop en wensdenken mogelijk. De Provincie moet er wel lef voor hebben en aan durven pakken vanuit een denkkader. In onderstaand ISSUU-document is aangegeven hoe dat zou kunnen. Het bevat naast een edit van de Longread die ik in oktober schreef naar aanleiding van de Kwestie 'Hoe maak je omfietsvarkens?', een samenvatting met beleidsaanbevelingen voor het Bestuur en de Statenleden van de provincie Noord-Brabant.Fotocredits: Anne-Corine Vlaardingerbroek (Jumbo, links), Hanneke van Ormondt (Wakker Dier, rechts) tijdens de live sessie 'Hoe maak je omfietsvarkens?', Bas Uterwijk voor Foodlog Media
Dit artikel afdrukken