De Nederlandse varkenssector kan niet in krimp denken. De Europese al evenmin. Banken, boeren en openbare bestuurders staan erbij, kijken ernaar en kunnen niet meer verzinnen dan een regeling om varkensvlees in koelhuizen op te slaan. Verder hopen ze dat ooit de exportgrenzen naar Rusland weer opengaan. Hoop biedt altijd perspectief en het is waar dat de Russen klagen over de kwaliteit van hun worst waar steeds minder vlees in zit.
Lef
Er is echter meer dan hoop en wensdenken mogelijk. De Provincie moet er wel lef voor hebben en aan durven pakken vanuit een denkkader. In onderstaand ISSUU-document is aangegeven hoe dat zou kunnen. Het bevat naast een edit van de Longread die ik in oktober schreef naar aanleiding van de Kwestie 'Hoe maak je omfietsvarkens?', een samenvatting met beleidsaanbevelingen voor het Bestuur en de Statenleden van de provincie Noord-Brabant.
Fotocredits: Anne-Corine Vlaardingerbroek (Jumbo, links), Hanneke van Ormondt (Wakker Dier, rechts) tijdens de live sessie 'Hoe maak je omfietsvarkens?', Bas Uterwijk voor Foodlog Media
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi werk, Dick!
Die RABO-"prognose" lijkt alleen meer op een verkapte bedelpartij om nieuwe EU-subsidie om de berg varkensvlees nog verder te laten groeien. Echte topeconomen daar bij de RABO:
"De beslissing over de private opslagregeling door de Europese Commissie op 2 februari wordt daarmee bepalend voor de ontwikkeling van de Europese varkensmarkt. Bij een positief besluit zal het herstel van de markt langzaam doorzetten, terwijl een negatief besluit het herstel vertraagd."
Alsof dat vrieshuisvlees een structurele oplossing zou bieden en nooit meer op de markt komt (slecht teken trouwens, dat de toegenomen export naar China geen verbetering brengt).
Dat noemt men dan verhullend "private opslag": gesubsidieerde pakhuizen vol melkpoeder, boter, kaas, varkensvlees. Men lijkt te hopen op een einde van de Russische boycot, maar zelfs dat zou gezien de slechte Russische op olie- en gasinkomsten gebaseerde betalingsbalans weinig soelaas kunnen bieden. Dat "groei-DNA" is hardnekkig: er blijken zelfs nog
makelaars te zijn die denken dat de sector nog kan groeien.
Gister kwamen in de Kamer de betalingstermijnen voor het MKB aan de orde.
De machtsverhoudingen blijken zo ongelijk te zijn dat sommigen bijna een half jaar op hun geld kunnen wachten. Leuk, die ketens, maar als de machtsverhoudingen zo ongelijk blijven schieten leveranciers nóg weinig op. Merkwaardigerwijs zien Kamp en de VVD daar weinig in, terwijl het MKB als banenmotor juist wel wat steun zou kunnen gebruiken.
#29 #28 of met VION maar dan verenigd zoals nu StarFarmers steeds meer een rol krijgen binnen VION
Ja. Er zijn er die dat doen hoor.
Dick, ik snap iets niet, varkenshouders moeten dan zonder VION de markt opzoeken?
Piet, dat is nou juist waar de EC niet in wil treden: dat moeten ondernemers zelf doen omdat ze dan zou gaan ondernemen cq. zelf een rol zou nemen in de markt. Kansen dus om buiten de betreden paden te stappen.