Een wortel vult beter dan een bakje yoghurt. Dat komt niet door de hoeveelheid calorieën maar door de textuur, de 'kauw'. Dat bleek al eerder uit onderzoek van voedingsdeskundige Guido Camps.

Kauwen en eettempo spelen ook een doorslaggevende rol bij verzadiging, schrijft Knack. Traag en bewust eten stimuleert het mondgevoel en verzadigt beter. Een kom soep eet je bijvoorbeeld lepel voor lepel. Dat bevordert de smaaksensatie in je mond. Amerikaans onderzoek liet zien dat warme appelsoep lepelen even goed verzadigt als hele appels eten en veel meer dan een smoothie of sap drinken. De proefpersonen aten na hun appelsoepje zelfs minder en kregen daardoor minder calorieën binnen.
Daarmee lijkt een nieuwe afvalstrategie ontdekt: eet vaster voedsel met minder calorieën. Daardoor moeten je kaken harder werken en dat stimuleert je verzadigingsgevoel. Soep eten met een kleine lepel werkt ook.
Knack - Hoe houd je je verzadigingsgevoel voor de gek?
  • Deel
Druk af