Jaarlijks voert de Franse inspectie circa 55.000 controles uit. De eerste gegevens, van de gelegenheden die sinds maart gecontroleerd zijn, staan op de site: 6.403 restaurants, 713 slagers, 111 slagers-in-supermarkten en zo verder. Er komen dagelijks nieuwe resultaten bij en die blijven een jaar op de site staan. "Dit past bij ons beleid om transparanter te zijn", zegt het Franse ministerie van Landbouw. "Burgers willen weer vertrouwen krijgen in wat ze eten, daarom doen we dit." Meteen maar even kijken dus en ja, gelukkig, mijn 'stamrestaurant' in het plaatsje Roquebrun in de provincie Hérault scoort een voldoende.
Geen zorg over volksgezondheid
De resultaten zijn in 4 categorieën ingedeeld: 'très satisfaisant' (uitstekend), 'satisfaisant' (goed), 'à améliorer' (voor verbetering vatbaar) en 'à corriger de manière urgente' (dringend verbetering nodig). In de toelichting stelt de overheid dat mensen die gegeten hebben in een restaurant dat niet aan de standaard voldoet, zich niet direct zorgen hoeven te maken. Als een bedrijf de volksgezondheid in gevaar brengen, dan sluit de Franse voedselautoriteit de deuren. Ben je toch ergens ziek geworden? Dan kun je dat via de site of app meteen melden. De Standaard ging het even na: bij ongeveer 1% van de gecontroleerde gelegenheden is het met de hygiëne zo slecht gesteld dat sluiting noodzakelijk is.
Horeca-inspectiekaart
In Nederland komen de inspectieresultaten van horeca openbaar. Sinds enkele jaren publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms op de site. Op dit moment is ook informatie over de voedselveiligheid van horecagelegenheden in Utrecht beschikbaar. Den Haag volgt eind 2017 en daarna Rotterdam, Amsterdam en de overige gemeenten. Ook de NVWA deelt de resultaten via een app, de horeca inspectiekaart, zodat je nog snel even voor je aanschuift kunt checken of het een schone bedoening is.
In Frankrijk valt de veel ruimere openbaarheid niet overal even goed. Horeca-organisatie UMIH vreest dat een minder-dan-'top'-waardering klanten wegjaagt. "Straks is al je eten goed, doet je personeel het uitstekend en hangt er alleen een tegel scheef: dan zak je al van ‘heel goed’ naar ‘voldoende’," zegt een horeca-ondernemer in De Standaard.
Maar let wel: in Frankrijk kun je ook even kijken of je slager wel netjes werkt en of de fabriek waar je kaas of verpakte sla vandaan komt wel goed uit de beoordelingen komt. Zo ver zijn we in Nederland nog niet. Veel bedrijven zitten er nog niet in. Ik haalde een handvol producten uit de koelkast om te kijken of mijn super wel goed inkoopt maar kon maar een paar producten terugvinden. Ik ben benieuwd naar de score volgend jaar.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 het is lovenswaardig dat de NVWA en hun Franse collega's websites en apps maken met daarin de resultaten van hun inspecties, maar zoals je aangeeft werken die websites/apps maar op een bepaalde manier en is ander gebruik van de gegevens moeilijk. De Open State Foundation bepleit dan ook al een tijd dat de NVWA haar data als open data vrijgeeft. Met deze ruwe gegevens (bijvoorbeeld als CSV of spreadsheetbestand) kan de informatie wel hergebruikt worden op andere manieren.
Zie hier de artikelen die er over geschreven zijn: https://openstate.eu/nl/?s=nvwa&submit=Zoeken
#1 in de praktijk valt het gebruik van Alim'Confiance nogal tegen. Ik moest echt moeite doen om te snappen hoe het werkt - zo kun je bijvoorbeeld niet even snel scannen bij welke slager je het best af bent. Je moet om te beginnen al kiezen tussen 'losse' slagers, de slagersafdelingen in supermarkten of traiteurs, en voor de slachthuizen is er een apart tabje. Ten tweede omdat nog lang niet alle bedrijven in de app staan (in heel Béziers maar 2 slagers). En in de laatste plaats kun je niet direct vergelijken op score. Niettemin: de Fransen zijn wel 'cartésiens' (systematisch, zouden wij zeggen). Ze willen overall transparant zijn en de ondernemers hebben het er maar mee te doen.
De NVWA laat je in één oogopslag alle gelegenheden in de buurt met elkaar vergelijken. Dat dan weer wel.
Frankrijk lijkt de NVWA voorbij te streven. Het is een schande dat de Nederlandse Horeca inspectie kaart nog niet volledig is. De NVWA zit al vanaf 2014 te hampelen om die App volledig te maken. Tja, nu heeft men andere dingen aan het hoofd.