Op de website alim-confiance.gouv.fr zijn de resultaten van de controles van de Franse Voedselinspectie (DGCCRF) te raadplegen. Het gaat niet alleen om gelegenheden waar voedsel geserveerd maar ook om bedrijven levensmiddelen maken, verwerken of verkopen. Denk behalve aan restaurants ook aan supermarkten, bakkers, slagers en zelfs slachthuizen.

Jaarlijks voert de Franse inspectie circa 55.000 controles uit. De eerste gegevens, van de gelegenheden die sinds maart gecontroleerd zijn, staan op de site: 6.403 restaurants, 713 slagers, 111 slagers-in-supermarkten en zo verder. Er komen dagelijks nieuwe resultaten bij en die blijven een jaar op de site staan. "Dit past bij ons beleid om transparanter te zijn", zegt het Franse ministerie van Landbouw. "Burgers willen weer vertrouwen krijgen in wat ze eten, daarom doen we dit." Meteen maar even kijken dus en ja, gelukkig, mijn 'stamrestaurant' in het plaatsje Roquebrun in de provincie Hérault scoort een voldoende.

Geen zorg over volksgezondheid
De resultaten zijn in 4 categorieën ingedeeld: 'très satisfaisant' (uitstekend), 'satisfaisant' (goed), 'à améliorer' (voor verbetering vatbaar) en 'à corriger de manière urgente' (dringend verbetering nodig). In de toelichting stelt de overheid dat mensen die gegeten hebben in een restaurant dat niet aan de standaard voldoet, zich niet direct zorgen hoeven te maken. Als een bedrijf de volksgezondheid in gevaar brengen, dan sluit de Franse voedselautoriteit de deuren. Ben je toch ergens ziek geworden? Dan kun je dat via de site of app meteen melden. De Standaard ging het even na: bij ongeveer 1% van de gecontroleerde gelegenheden is het met de hygiëne zo slecht gesteld dat sluiting noodzakelijk is.

Horeca-inspectiekaart
In Nederland komen de inspectieresultaten van horeca openbaar. Sinds enkele jaren publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms op de site. Op dit moment is ook informatie over de voedselveiligheid van horecagelegenheden in Utrecht beschikbaar. Den Haag volgt eind 2017 en daarna Rotterdam, Amsterdam en de overige gemeenten. Ook de NVWA deelt de resultaten via een app, de horeca inspectiekaart, zodat je nog snel even voor je aanschuift kunt checken of het een schone bedoening is.

In Frankrijk valt de veel ruimere openbaarheid niet overal even goed. Horeca-organisatie UMIH vreest dat een minder-dan-'top'-waardering klanten wegjaagt. "Straks is al je eten goed, doet je personeel het uitstekend en hangt er alleen een tegel scheef: dan zak je al van ‘heel goed’ naar ‘voldoende’," zegt een horeca-ondernemer in De Standaard.

Maar let wel: in Frankrijk kun je ook even kijken of je slager wel netjes werkt en of de fabriek waar je kaas of verpakte sla vandaan komt wel goed uit de beoordelingen komt. Zo ver zijn we in Nederland nog niet. Veel bedrijven zitten er nog niet in. Ik haalde een handvol producten uit de koelkast om te kijken of mijn super wel goed inkoopt maar kon maar een paar producten terugvinden. Ik ben benieuwd naar de score volgend jaar.
Dit artikel afdrukken