Thuiswerken - om de verspreiding van het coronavirus eronder te houden - heeft een keerzijde. Het maakt ons fysiek maar ook psychisch kwetsbaar, aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in De Telegraaf.

Wie thuiswerkt, zit meer en beweegt minder. Stilzitten is ongezond. Een inactieve leefstijl kan namelijk leiden tot leefstijlgerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas. Jaarlijks overlijden wereldwijd 5,3 miljoen mensen voortijdig aan zulke ziekten, die te voorkomen zijn door meer te bewegen en anders te eten.

Volgens Scherder is het aantal zituren als gevolg van thuiswerken van 5 naar 8 per dag gestegen. Naast het risico op coronakilo's, zegt Scherder, verlagen de continue ontstekingsreacties die bij leefstijlgerelateerde ziekten komen kijken de weerstand en maken deze het lichaam minder resistent tegen ziekmakers. Een beetje bewegen versterkt juist het afweersysteem. Bewegen verhoogt onder meer de activiteit van zogenaamde Natural Killer-cellen, terwijl het de virusgevoeligheid van receptoren laat dalen.

Kun je met méér bewegen de negatieve gevolgen van het coronavirus bestrijden? Scherder: “Dat weten we niet. We weten wél dat door meer te bewegen ons afweersysteem sterker wordt en dat daarmee de kans om weer dicht bij elkaar te zijn, groter wordt.”
De Telegraaf - ?Niemand praat over hét gevaar van thuiswerken?
  • Deel
Druk af