De Franse boerenstand verkeert in diepe crisis. Om een positieve 'spin' te geven aan het negatieve imago van boeren in Frankrijk, ging de Franse topfotograaf Fred Goudon op zoek naar de mooiste boeren van het land.

Van de Champagne tot de Provence selecteerde Goudon jonge boeren die - veelal in half afgezakte overalls - temidden van hun land en veestapel op de foto gingen. Dat leverde fraaie plaatjes op, zoals boven dit artikel en hieronder.

fred goudon agriculteur


De beslist 'zinderende' foto's vormen samen de Le Calendrier des Agriculteurs 2017, te koop via Amazon.

'Hart onder de riem'
Met dit "eerbetoon aan een belangrijke beroepsgroep die in mijn land best wat meer lof en eer zou mogen krijgen", speelt Goudon in op het aloude principe van 'sex sells'. Dat is niet nieuw. Denk bijvoorbeeld aan de film 'The full Monty', waarin mijnwerkers uit de kleren gaan om in navolging van mannenstripgroep The Chippendales, geld te verdienen.

Er bestaat ook, dichter bij huis, een vergelijkbaar voorbeeld. Al in 2011 poseerden in ons eigen landje de Trotse Tuinders licht pikant tussen hun aubergines of sierbloemen. Dat moest indertijd een lichtpuntje zijn, na de tuinbouw- én EHEC-crisis. In ieder geval was het weer eens wat anders dan de zoveelste bijna-blote-boerendochterskalender in het hooi of op de motorkap van de tractor.

trotse tuinder foto
Dit artikel afdrukken