image

Waartoe dient de meeuw? Een onzinnige vraag. Zoals die over de mens en waar dat (het mens) of die (de mens) toe dient. Onzinnig, maar het is me geleerd me af te vragen waar planten en dieren toe dienen. Biologieles. Er worden verbanden gelegd. De bij dient de bloem. En uiteindelijk dient alles Allah.
Ik leerde van nuttige dieren die afval eten en aldus ons helpen de boel schoon te houden. Nooit las en leerde ik van dieren en planten die nergens toe doen, die geen nut hebben en alleen maar bestaan. Zoals meeuwen.
Ik denk dat meeuwen volmaakt nutteloos zijn.

Meeuwen zijn er altijd. Ook ver op zee. Ze weten wanneer je vist en al moeten ze er uren voor vliegen, ze zijn op tijd. Als je vist heb je bijvangst en wat je overboord zet eten ze op. Ik heb het meegemaakt overal waar ik was met vissers op zee. Geen meeuw te bekennen, tot je de netten in haalt. Dan zijn er duizend.

Vorige week vrijdag voer op de Waddenzee een kotter uit met journalisten aan boord. Het was om ze te laten zien hoe garnalenvissers te werk gaan. Ik heb het vaker mogen beleven maar kan er niet genoeg van krijgen, als het kan ga ik weer mee. Telkens zie ik iets wat ik niet eerder zag.
Nederlandse garnalenvissers hebben een zeef ontwikkeld die een groot deel van de bijvangst sorteert en levend overboord helpt. Ik zag deze keer veel jonge wijtinkjes tussen de garnalen, springlevend. Eerste gedachte: dat kunnen dikke wijtingen worden, zet ze terug. Tweede gesmoorde gedachte: je zou ze in z'n geheel kunnen frituren, als spiering, dat moet heel lekker zijn.

Ze gingen levend en levendig overboord. Maar niet één ontkwam aan de meeuwen. Duizend meeuwen achter de boot. Hoezo levend overboord zetten van bijvangst?

Wie heeft ooit meeuw gegeten? Zijn ze echt niet lekker?
Dit artikel afdrukken