Een kwestie van presentatie
Statines verlagen het cholesterol zeer effectief. Grootschalig onderzoek wees uit dat deze medicijnen de kans op een volgend hartinfarct met zo’n 30% verlagen. Sindsdien staat in alle behandelrichtlijnen dat deze mensen een statine moeten krijgen en werden dit de best verkochte medicijnen ter wereld. Mooi toch, 30% minder hartinfarcten?
Dat houdt dus in dat 91 van de 100 mensen het middel 6 jaar voor niets gebruikenMaar klopt dat wel? Eén van de kritiekpunten luidt dat het effect van statines te rooskleurig wordt voorgesteld. Als voorbeeld gebruik ik de eerste statine-studie, de ‘4S’ uit 1994. De meeste daaropvolgende studies hebben vergelijkbare resultaten. De 4S duurde 6 jaar. Tijdens deze studie kreeg de helft van de 4444 mensen simvastatine, de andere helft kreeg een pil zonder werkzame stof (placebo). Al deze mensen hadden een hoog cholesterol en hadden eerder een hartinfarct gehad. In de simvastatine-groep kregen 431 (=19 op de 100) mensen opnieuw een hartinfarct binnen 6 jaar. In de placebogroep waren dat 622 (=28 op de 100) mensen. Dat komt neer op een daling van 33% door het slikken van simvastatine.
Onnodig medicijnen geven
Maar wat zegt dit percentage eigenlijk? Wordt een nieuw infarct voorkomen bij 1 op de 3 mensen die statines gebruiken? Nee, dat zou alleen het geval zijn als we precies konden voorspellen wie er een hartinfarct krijgt. De getallen laten zien dat 9 infarcten worden voorkomen op een groep van 100 mensen met een hoog risico op een hartinfarct als zij 6 jaar lang het medicijn slikken. Dat houdt dus in dat 91 van de 100 mensen het middel 6 jaar voor niets gebruiken.
Deze cijfers klinken heel anders dan een risicovermindering van 33%, die vaak wordt uitvergroot. Hoe komt dat? Doordat de meeste mensen, zelfs als zij al een infarct achter de rug hebben, niet opnieuw een hartinfarct krijgen. Als je al die mensen een statine geeft, behandel je dus een heleboel van hen voor niets. Critici van statine-therapie stellen dat het inzicht dat je 100 mensen 6 jaar moet behandelen om 9 infarcten te voorkomen (“number needed to treat (NNT)”) veel relevanter voor de zorg is dan de relatieve risicodaling van 33%.
Voor de Verenigde Staten werd berekend dat de kosten van PCSK9-remmers zouden oplopen tot méér dan de kosten van alle medicatie op recept voor alle ziekten samen, wanneer we iedereen volgens de richtlijnen met deze middelen zouden behandelen. En dat terwijl ze maar voor een klein deel van de gebruikers voordeel opleverenOnduidelijkheden
Het is misschien niet zo erg om relatief veel mensen te behandelen als de prijs van het geneesmiddel meevalt en er weinig sprake is van bijwerkingen. De kosten van statines vallen inderdaad mee. Die bedragen een paar euro per maand. Er bestaat wel onduidelijkheid over hoe vaak er bijwerkingen optreden. Bij patiënten is spierpijn een veelvoorkomende klacht, maar onderzoek suggereert juist dat spierpijn weinig voorkomt en dat de kwaal net zoveel mensen treft die een placebo krijgen. Een onderzoek laat uiteraard niet altijd de werkelijkheid zien, omdat patiënten pas na strenge selectie deelnemen. Mensen die last hebben gehad van een (andere) statine worden vaak uitgesloten van onderzoek naar nieuwe varianten, of melden zich daar helemaal niet voor aan.
Een nieuwe groep cholesterolverlagers
Inmiddels zijn er nieuwe cholesterolverlagers – de zogenaamde PCSK9-remmers – op de markt gekomen. Deze zijn een stuk duurder. Zo kost evolocumab bijna €1.500 per maand. De nieuwe groep geneesmiddelen is bedoeld om het cholesterol van mensen die al statines gebruiken nog verder omlaag te brengen. Recent onderzoek laat zien dat als 200 mensen gedurende 2 jaar zo’n nieuw medicijn - evolocumab – krijgen, dat er bij 3 mensen een hartinfarct wordt voorkomen. 197 mensen hebben dus geen meetbaar voordeel van de behandeling.
Voor de Verenigde Staten werd berekend dat de kosten van PCSK9-remmers zouden oplopen tot méér dan de kosten van alle medicatie op recept voor alle ziekten samen, wanneer we iedereen volgens de richtlijnen met deze middelen zouden behandelen. En dat terwijl ze maar voor een klein deel van de gebruikers voordeel opleveren.
Wat nu?
Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Dokters moeten in elk geval duidelijk zijn over de effecten (en bijwerkingen) van de medicatie die zij voorschrijven. Vertel patiënten dus niet alleen dat medicijnen worden voorgeschreven om ‘een volgend hartinfarct te voorkomen’, maar leg aan mensen uit hoe de vork precies in de steel steekt. Het zou mij niet in het minst verbazen als veel mensen bedanken wanneer ze horen dat 197 van de 200 mensen (98,5%) in 2 jaar geen meetbare baat hebben van de medicatie. Gelukkig bestaat er bovendien een goed alternatief: mediterraan eten… is nog lekker ook.
Hanno Pijl is internist en hoogleraar in het vakgebied diabetes en overgewicht. Hij publiceerde bovenstaande tekst op 20 augustus als op de site van het LUMC.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Elke cardioloog, voedingskundige en andere gezondheidsdeskundige die openlijk er voor uit komt de god LDL niet meer te aanbidden, wordt kei - en keihard aangepakt. Kop d'r af.
Gert van der Hoek: "Net op tijd gestopt? Zodat de 5% niet werd overschreden?" Dat werd inderdaad gezegd hierover. Overigens, de officiële publicatie van de FOURIER-resultaten, waarin eventuele motivaties om eerder te stoppen vermeld zouden moeten zijn, is dit NJEM-artikel. Merk op dat in de summary niets vermeld wordt over de algehele mortaliteit.
Die studie van Eli Lilly was zeker ook interessant. Die leed - nog meer dan de FOURIER-studie - aan hetzelfde gebrek: wel een duidelijke verlaging van de LDL, maar geen gunstige effecten daarvan.
En toch zijn er nog steeds heel veel cardiologen, voedingskundigen en andere gezondheidsdeskundigen die blijven hameren op de LDL als causale risicofactor voor cardiovasculaire problemen.
FOURIER trial, interessant detail: die liep veel korter dan oorspronkelijk de bedoeling was. Zou 4 jaar moeten lopen, dat werd 2,2 jaar. Misschien had dat te maken met het sterftecijfer? In de arm die behandeld werd, overleden 444 mensen, in de placebo arm waren dat er 426 . Een verschil van 4,2% : niet "statistisch significant". Net op tijd gestopt? Zodat de 5% niet werd overschreden? De cardiovasculaire mortaliteit liet ook een "niet significant" verschil zien: 251 (behandeld) - 240 (placebo). Is ook niet raar, gezien de korte looptijd.
Een heel mooie trial blijft voor mij de studie van de farmaceut Eli Lily. Hun pil deed alles heel erg "goed" (HDL omhoog en LDL flink omlaag), maar er was geen verschil in uitkomsten voor de behandelde en de niet-behandelde groep. Hoe kan dat nou?
Vandaag zegt Kendrick in het volgende deel van zijn epische serie over de oorzaken van hartaanvallen: (LDL) cholesterol is geen oorzaak, dat kan ook niet, er is geen enkel mechanisme voor (mijn woorden).
(LDL) cholesterol als oorzaak van hartaanvallen: simpelweg onmogelijk?
Cholesterolverlagers: we hebben het over een business van dacht ik ca 40 miljard omzet per jaar wereldwijd. De moeite waard om alles op alles te zetten, om dat zo te houden. Geen berg te hoog, geen zee te diep.
Gert van der Hoek : De stelling "het is goed voor je om een lage cholesterol te hebben" is geen toetsbare theorie, laat staan een hypothese. Hij is daarvoor niet specifiek genoeg. Het is niet duidelijk wat je er precies mee wil zeggen, wat hij over de werkelijkheid beweert.
"Alle zwanen zijn wit" is wel een testbare, of beter gezegd falsifieerbare theorie, zoals je zelf aantoont.
Maar even terug naar het artikel: waar het hier om gaat is de vraag of het medicamenteus ingrijpen in de LDL-cholesterolspiegel, bijvoorbeeld met statines of PCSK9-remmers, zorgt voor een kleinere kans op cardiovasculaire narigheid, of liever nog op doodgaan door welke oorzaak dan ook.
Zoals ik in #1 met link naar de bron aangaf, zorgen bijvoorbeeld PCSK9-remmers voor een flinke verlaging van het LDL (meer dan statines), een kleinere zij het nog wel duidelijke verlaging van de kans op acute cardiovasculaire aandoeningen (zeg maar hartinfarcten), maar geheel niet voor een lagere kans op doodgaan. Althans, voor zover aangetoond door de FOURIER-trial, de belangrijkste trial op dit gebied tot nu toe.
Dat weerlegt in ieder geval de theorie "een verlaging van de LDL gaat gepaard met een (ongeveer) evenredig lagere kans op cardiovasculaire aandoeningen waardoor je minder kans loopt dood te gaan."
Antwoord op je laatste vraag: die FOURIER-trial bijvoorbeeld, maar nog talloze andere van dit soort onderzoeken.
#13 Deels mee eens; echter als de hypothese is : het is goed voor je om een lage cholesterol te hebben en de praktijk is anders, dan moet je je wel even achter het oor krabben? Als de theorie zegt: alle zwanen zijn wit en je ziet een heel stel zwarte zwanen, klopt de theorie dan wel?
Weet jij een voorbeeld van een studie zoals jij die bedoelt? Met als eindpunt een "event" of "all cause mortality"?