Ziekenhuispatiënten die 'à la carte' eten, krijgen meer eiwitten binnen. Dat concludeert Dorian Dijxhoorn, aankomend maag-, lever- en darmarts, in haar onderzoek naar de effectiviteit van het nieuwe ziekenhuisvoedsel. In het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum kunnen patiënten dankzij de maaltijdservice FoodforCare, waarvoor het Radboud UMC samenwerkt met cateraar Maison van den Boer, 6 keer per dag à la carte eten. FoodforCare heeft als doel ziekenhuiseten lekkerder en vooral ook eiwitrijker te maken.

Dijxhoorn analyseerde de voedselinname van 600 proefpersonen, aldus de NRC. De helft van de patiënten kreeg volgens de oude manier te eten, de overige 300 volgens de FoodforCare-methode. De onderzoekster woog nauwkeurig alles wat van de patiënten na het eten terugkwam, tot op de laatste boterhamkorstjes en belegresten, om de eiwitinname in kaart te brengen.

Patiënten die volgens het FoodforCare-concept eten, blijken gedurende de hele dag - behalve tijdens het avondeten - meer eiwitten binnen te krijgen dan patiënten die volgens het oude systeem eten. Waarom patiënten juist bij het diner niet meer eiwitten eten, is onduidelijk.
NRC - ?Ziekenhuiseten was bord met sloot saus?
Reageer
  • Deel
Druk af