Er is veel discussie over de borsten van Angelina Jolie. Ze liet ze weghalen omdat ze ze niet meer nodig heeft voor haar kinderen en juist zo lang mogelijk wil kunnen blijven leven voor haar kinderen. Haar kans op ziekte - borst- en eierstokkanker - was meer dan tachtig procent omdat ze drager blijkt van het 'foute' BRCA1-gen. Opeens praat iedereen over iets dat al een tijdje stille praktijk blijkt. In de rijke wereld worden borsten preventief maar nog zonder kanker weggehaald, omdat vrouwen niet kunnen leven met de angst. De NRC bracht gisteren opnieuw het verhaal van de 22-jarige Nicky.

Vanmorgen trof ons 'weer zo'n berichtje'. Zelfs in kleine hoeveelheden gegeten, zou de nicotine in tomaten en paprika's helpen tegen Parkinson, een ziekte waar 1,5% van de bevolking aan lijdt. Jaarlijks veroorzaakt de aandoening - die net als borstkanker, deels genetisch lijkt - in ons land zo'n 5.000 doden, terwijl zo'n 200.000 mensen lijden aan de zware ongemakken. Om Parkinson te ontlopen kun je alleen geen aanwijsbaar stukje van je lichaam laten verwijderen. Je schijnt er dus wel preventief tomaten en paprika's tegen te kunnen eten. Zelfs matige hoeveelheden zouden al helpen, al zeggen de onderzoekers zelf dat het onderzoek echt nog herhaald moet worden om een causale relatie vast te kunnen stellen.

Maar... hoe moet je dat als gewoon mens nou lezen? Iedereen is bang om de ziekten te krijgen waaraan zijn of haar ouders leden of dood aan gingen. Naar aanleiding van het 'gezonde nicotine nieuws' dat de hele Engelstalige wereld inmiddels breeduit heeft overspoeld, zullen ongetwijfeld nieuwe tomaten- en paprika-eters geboren worden. Maar stel nou dat er volgend jaar echt een causale relatie wordt vastgesteld, is er dan een 'kans' dat het eten van tomaten en paprika's jou helpt zoals Nicky's en Angelina's preventieve mastectomie van 2 borsten?

We doen een beroep op academici en dokters om het Nederland hier te willen komen uitleggen.

Fotocredits: 101 Ways to make Ketchup, uitsnede, Mylor
Dit artikel afdrukken