Angelina liet ze preventief allebei weghalen. Ze had immers meer dan tachtig procent kans op kanker. Nieuw onderzoek laat zien dat tomaten en paprika's helpen tegen Parkinson, ook zo'n ziekte waar hele volksstammen aan lijden. Je kunt er niets voor laten wegsnijden. In hoeverre wordt je geholpen door 'de kans' dat je er wel preventief tegen kunt eten? Kans - wat betekent dat woordje toch?
Er is veel discussie over de borsten van Angelina Jolie. Ze liet ze weghalen omdat ze ze niet meer nodig heeft voor haar kinderen en juist zo lang mogelijk wil kunnen blijven leven voor haar kinderen. Haar kans op ziekte - borst- en eierstokkanker - was meer dan tachtig procent omdat ze drager blijkt van het 'foute' BRCA1-gen. Opeens praat iedereen over iets dat al een tijdje stille praktijk blijkt. In de rijke wereld worden borsten preventief maar nog zonder kanker weggehaald, omdat vrouwen niet kunnen leven met de angst. De NRC bracht gisteren opnieuw het verhaal van de 22-jarige Nicky.
Vanmorgen trof ons 'weer zo'n berichtje'. Zelfs in kleine hoeveelheden gegeten, zou de nicotine in tomaten en paprika's helpen tegen Parkinson, een ziekte waar 1,5% van de bevolking aan lijdt. Jaarlijks veroorzaakt de aandoening - die net als borstkanker, deels genetisch lijkt - in ons land zo'n 5.000 doden, terwijl zo'n 200.000 mensen lijden aan de zware ongemakken. Om Parkinson te ontlopen kun je alleen geen aanwijsbaar stukje van je lichaam laten verwijderen. Je schijnt er dus wel preventief tomaten en paprika's tegen te kunnen eten. Zelfs matige hoeveelheden zouden al helpen, al zeggen de onderzoekers zelf dat het onderzoek echt nog herhaald moet worden om een causale relatie vast te kunnen stellen.
Maar... hoe moet je dat als gewoon mens nou lezen? Iedereen is bang om de ziekten te krijgen waaraan zijn of haar ouders leden of dood aan gingen. Naar aanleiding van het 'gezonde nicotine nieuws' dat de hele Engelstalige wereld inmiddels breeduit heeft overspoeld, zullen ongetwijfeld nieuwe tomaten- en paprika-eters geboren worden. Maar stel nou dat er volgend jaar echt een causale relatie wordt vastgesteld, is er dan een 'kans' dat het eten van tomaten en paprika's jou helpt zoals Nicky's en Angelina's preventieve mastectomie van 2 borsten?
We doen een beroep op academici en dokters om het Nederland hier te willen komen uitleggen.
Fotocredits: 101 Ways to make Ketchup, uitsnede, Mylor
Dit artikel afdrukken
Vanmorgen trof ons 'weer zo'n berichtje'. Zelfs in kleine hoeveelheden gegeten, zou de nicotine in tomaten en paprika's helpen tegen Parkinson, een ziekte waar 1,5% van de bevolking aan lijdt. Jaarlijks veroorzaakt de aandoening - die net als borstkanker, deels genetisch lijkt - in ons land zo'n 5.000 doden, terwijl zo'n 200.000 mensen lijden aan de zware ongemakken. Om Parkinson te ontlopen kun je alleen geen aanwijsbaar stukje van je lichaam laten verwijderen. Je schijnt er dus wel preventief tomaten en paprika's tegen te kunnen eten. Zelfs matige hoeveelheden zouden al helpen, al zeggen de onderzoekers zelf dat het onderzoek echt nog herhaald moet worden om een causale relatie vast te kunnen stellen.
Maar... hoe moet je dat als gewoon mens nou lezen? Iedereen is bang om de ziekten te krijgen waaraan zijn of haar ouders leden of dood aan gingen. Naar aanleiding van het 'gezonde nicotine nieuws' dat de hele Engelstalige wereld inmiddels breeduit heeft overspoeld, zullen ongetwijfeld nieuwe tomaten- en paprika-eters geboren worden. Maar stel nou dat er volgend jaar echt een causale relatie wordt vastgesteld, is er dan een 'kans' dat het eten van tomaten en paprika's jou helpt zoals Nicky's en Angelina's preventieve mastectomie van 2 borsten?
We doen een beroep op academici en dokters om het Nederland hier te willen komen uitleggen.
Fotocredits: 101 Ways to make Ketchup, uitsnede, Mylor
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat een gekinnesin, dat getwit! De volgorde was misschien iets anders, maar naar mijn idee legde de Foodlogredactie in dit geval geen teveel aan diplomatie, bescheidenheid of introspectie aan de dag. In combinatie met een wat verwarrende tekst, suggestieve foto, afwezigheid van de hoofdredacteur, en een misschien wat heetgebakerde ZZP-er het ideale recept voor een pittige pennestrijd. Toch goed dat je het nog even aankaartte.
Morgen nieuws over D., Belderbos.
Die sex of dat getwitter? Wordt morgen, Veerman. Bedtijd.
Incorrect. Lees het nog maar eens na.
Sex sells blijkbaar niet altijd, Veerman...
Maar wél eerlijk zijn! Het begon ermee dat er wat onhoffelijk gereageerd werd op de opmerking dat "omdat vrouwen niet kunnen leven met de angst" wat ongelukkig geformuleerd was. En je vergelijkt inderdaad nogal ongelijke zaken.
Dat gaf ditmaal bij een paar nuchtere medici en medisch journalisten dus een wat andere reactie dan je verwacht had.
Verder denk ik dat de nodige mensen een beetje allergisch aan het worden zijn van die "eten van X helpt tegen ziekte Y"-berichten. Zelf word ik bijvoorbeeld ook strontziek van dat doordtrapte melodramatische "hou van je hart" mediabombardement van Becel.
Zou je het niet eens over iets substantiëlers kunnen hebben, bijvoorbeeld over de externe kosten van de intensieve landbouw, de effecten van fijnstof uit veestallen, of desnoods over de running gag hier op Foodlog, die 3 vragen aan de heer D.?
Je hebt de discussie op Twitter in elk geval lekker op gang gekregen.
BTW: nog mijn complimenten voor je nieuwe Foodlog.