Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen cellen in de dunne darm afbreekt als de patiënt gluten uit tarwe, rogge of gerst eet. Doordat de dunne darm voedingsstoffen niet goed opneemt, kunnen allerhande deficiëntie-gerelateerde gezondheidsproblemen ontstaan.

Snelle immuunrespons
Daarnaast ontstaan meestal snel, soms binnen een half uur na inname van gluten, klachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. De onderzoekers van Immunosan T ontdekten dat deze klachten een correlatie vertonen met de stijging in het bloed van bepaalde cytokinen. Dat zijn chemische stoffen die vrijkomen in het bloed bij een immuunreactie. Ze veroorzaken de maag-darmklachten.

Deze ontdekking kan de diagnostiek van coeliakie verbeteren. Tot op heden wordt coeliakie vastgesteld door op zoek te gaan naar aan glutengebruik gerelateerde IgA-antistoffen in het bloed. Worden die vastgesteld, dan volgt een biopt van het epitheel dat de dunne darm bekleedt. Daarmee kan worden vastgesteld of en hoeveel darmschade er is en of er sprake is van coeliakie.

Als iemand met coeliakie al lang glutenvrij eet, is die methode echter niet betrouwbaar meer omdat de antistoffen uit het bloed verdwijnen en de darmwand zich herstelt. Daarnaast wordt het biopt optisch beoordeeld en is de uitslag afhankelijk van de kennis en ervaring van de beoordelend patholoog-anatoom. Omdat bij coeliaken niet de hele dunne darm is aangetast en gezonde stukken darmwand afwisselen met beschadigde stukken weefsel, kan de arts zich vergissen.

Drastische verbetering
Volgens dr. Jason A. Tye-Din, een van de onderzoekers, wordt een eenvoudige nieuwe bloedtest voor coeliakie ontwikkeld. Dat zegt hij op Medical News Today. De nieuwe test zal volgens hem een "drastische verbetering" zijn ten opzichte van de huidige aanpak. Die vereist immers dat mensen met coeliakie gedurende een aantal weken grote hoeveelheden gluten moeten consumeren en daar mogelijk flink ziek van kunnen worden. Vervolgens moeten ze een invasief onderzoek ondergaan om een biopt te kunnen nemen van de dunne darm.

Volgens de onderzoekers kan de nieuwe diagnostische methode die zij ontwikkelen, volstaan met een éénmalig blootstelling aan gluten om coeliakie te kunnen vaststellen. Dat is een groot voordeel. Uit een recent onderzoek dat verscheen in Cell, blijkt dat een zogeheten 'glutenchallenge' - een periode van opzettelijke blootstelling aan gluten - niet zonder gevaar is. Bij mensen met coeliakie veroorzaakt het eten van gluten een blijvende verandering in het immuunsysteem, een zogenaamd ‘immunologisch litteken’. Die kun je dus maar beter vermijden.
Dit artikel afdrukken