In Groot-Brittannië is het al heel gewoon, in Denemarken en Zweden verboden en in België gaat in ieder geval de Lidl het binnenkort doen: geen snoep meer in het zicht en bereik van grijpgrage kinderhandjes bij de kassa's. Ouders - en cassières en medeklanten - zullen een zucht van verlichting slaken.

Lidl, Jumbo en Plus wel, AH (nog) niet
Lidl is het verst gevorderd met zijn plannen: nog dit najaar liggen bij de hoofdkassa alleen nog snackgroenten, nootjes en rijstwafels, schrijft het AD. Jumbo bekijkt of het kassasnoep kan weren, net als de supermarkten van Plus, Dirk van den Broek en DekaMarkt. Opvallend is dat marktleider Albert Heijn geen plannen heeft om iets aan het kassasnoep te doen.

Maatregel kan helpen obesitas te beteugelen
In het AD komt Jaap Seidell, hoogleraar Voedingsleer aan de VU, aan het woord: "Nederlandse supers krijgen steeds meer klachten van ouders die zeggen dat ze niet meer kunnen winkelen met hun kinderen vanwege het gezeur", zegt hij. Het is overigens niet alleen met het oog op de gemoedsrust van ouders verstandig iets aan het kassasnoep te doen: ook vanuit het oogpunt van de steeds dikker wordende Nederlandse jeugd kan de verleiding maar beter uit het zicht verdwijnen.
Dit artikel afdrukken