Dat een waarschuwing op de menukaart werkt, bleek onlangs ook al bij vermelding van calorieën op de menukaart.
Wat zijn toegevoegde suikers en waarom zijn juist toegevoegde suikers zo’n probleem? Suiker is immers suiker.
Toegevoegde suiker is alle suiker die extra in een product wordt gestopt om het lekkerder te maken, bijvoorbeeld in producten als donuts, ijs en cake. Toegevoegde suiker heeft geen voordelen en kan de gezondheid schaden wanneer de inname hoger is dan 5% van de totale energie-inname op een dag, aldus voedingsdeskundige Zoe Davies van de campagnegroep Action for Sugar. Natuurlijke suiker komt van nature voor in onder andere fruit, groente en zuivel en levert vooral energie. Daarnaast bevatten fruit, groente en zuivel gezonde ingrediënten zoals vezels, vitamines en mineralen.
Terug naar de studie. De onderzoekers deelden 15.000 deelnemers in in 2 groepen: de ene groep zag de menukaart met ‘toegevoegde suiker’-labels, de andere groep zag de menukaart zonder ‘toegevoegde-suiker’-labels. Ondanks dat in de groep met labels maar 21% van de mensen het label daadwerkelijk had gezien, bleek een label wel te werken. De mensen die het label hadden gezien, bestelden 4,9 gram minder ‘toegevoegde suiker’ in vergelijking met de groep zonder labels.
Zowel Falbe als Davies pleiten voor duidelijke suikeretikettering omdat alle kleine beetjes helpen. Davies wil graag dat de hoeveelheid ‘toegevoegde suiker’ afzonderlijk op voedingslabels komt te staan, precies zoals in Falbe’s onderzoek. De zichtbaarheid van de labels blijkt nog wel een belangrijk verbeterpunt.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ojé, nu komen de fruitpersers weer met het argument dat zij natuurlijke suikers hebben. Maar in hun geval is die suiker net zo slecht want het drinkt zo lekker weg.
Ik zou het wel waarderen als restaurants wat opener zouden zijn over de samenstelling van hun gerecht. Toegevoegde suikers (dus ook honing en siropen etc.) en hoeveelheid calorieën op de menukaart lijkt mij een waardevolle aanvulling. Dat gezegd hebbende; er wordt ook al melding gemaakt van voedingsmiddelen waar je allergisch voor kunt zijn. Het moet ook geen ellenlange opsomming worden van wat er allemaal wel niet in zit.
Het is misschien niet alleen een eye-opener voor de consument die er op let, maar ook een aansporing voor de fabrikant om niet op te vallen vanwege "toegevoegde suikers"