'Laagwaardig restproduct'
"Als je iets eet, eet je ook iets niet. Want bij dat glas melk dat je drinkt en dat eitje dat je bakt, hoort ook een ander product: de man. En met dit mannetjesdier weten we maar moeilijk raad. We voeren het als restproduct aan andere dieren, verwerken het tot relatief laagwaardig vleeswaren of – als we het echt niet meer weten – maken ze af. Hoe kan dit? En kan dit niet anders?”, vragen de initiatoren zich af.
Denk mee over manieren om van mannetjesdieren meer te maken dan een hinderlijk of zelfs kostenverhogend 'bijproduct'Jaarlijks gaat het in Nederland om 40 miljoen haantjes, 75.000 bokjes en 1,4 miljoen stiertjes, waarvoor geen plaats is in onze voedselsystemen. Met de Mannenvlees BBQ brengen de organisatoren 'een ode aan de haan, bok en stier'. Ze nodigen bezoekers uit om mee te denken over manieren om van mannetjesdieren meer te maken dan een hinderlijk of zelfs kostenverhogend 'bijproduct'.
De Mannenvlees BBQ vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2015. Om 12.00 uur verrichten Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling Provincie Noord-Brabant) en meesterkok David Pauka (finalist Masterchef 2014) de officiële opening op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week ligt er iedere dag mannenvlees op de 4 meter lange barbecue.
Fotocredits: 'Grilled Goat', Eugene Kim
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paul, waarom is berenvlees niet te eten?
Ik denk je antwoordt al te kennen; het stinkt de pan uit!.
Echter de mythes rond berengeur blijven om allerlei redenen een moeilijk verhaal.
-Bij een goede! geurdetectie aan de slachtlijn zijn de "stinkers" er goed uit te halen (zijn er maar een %tje of 3á4). (Echter boze tongen beweren dat er slachterijen zijn die omwille van efficiëntie een minder goede methode/detectie toepassen.)
-Geltjes (vrouwelijk varken) kunnen ook skatool (hormonale stof) bevatten die mede veroorzaker is voor het veroorzaken van berengeur.
-In de fokkerij is er inmiddels een programma welk een (beperkte) garantie geeft op minder stinkers onder de nakomelingen. Kost wat meer maar dan heb je ook wat, echter zijn slachterijen nog niet bereid om meer te betalen voor deze dieren! (misschien iets voor een concept-varken?)
-Naast de genetica van het varken is het genoom in ons ook verantwoordelijk. Niet iedereen kan deze geur waarnemen. (je bent dus waarschijnlijk erfelijk belast met het verkeerde genoom en ruikt meteen of het varkensvlees van een beer of een gelt afkomstig is)
-Berengeur komt alleen vrij bij het verhitten van vlees. Van berenvlees kun je dus met een gerust hart broodbeleg maken (salami, gerookte ham) mits je ze niet opnieuw verhit.
Het recept vind je op http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=433001 , Simone. Laat ons graag weten hoe het bevallen is. Na eerdere ervaringen met de -zeer vriendelijke- telefonische klantenservice van AH, zie ik de telefoonconversatie helemaal voor me als ik naar de verkrijgbaarheid van stierenballen zou vragen...
Het is trouwens Coq au Vin en geen Cocq au Vin. Ik was waarschijnlijk misleid door een Engels woord dat er op lijkt en onder andere ook 'a male bird of any species' betekent.
Het lijkt het erop, dat vroeg gecastreerde mannetjes, eenmaal opgefokt, bij verschillende diersoorten qua smaak beter scoren: de smaak van kapoen volgens eerdere reageerders en de reputatie van ossenvlees. Heeft het castreren van (biggen)beren en bokken dan niet eenzelfde invloed op de smaak en zou voor varkens en geiten een initiatief zoals dat van de broederhaantjes geen nieuwe mogelijkheden op kunnen leveren? De consument moet toch om te krijgen zijn, lijkt me, en economisch zal het zeker winstgevend zijn.
Een interessant stukje over stierkalfjes: http://www.boerderijbuitenverwachting.nl/produkten/kalfsvlees/
Hebben we in NL wel plaats om al dat 'mannenvlees' op te kweken tot slachtbare leeftijd?
#1 @Ronald, ik zoek me wezenloos naar dat door jou genoemde recept op de AH site en bij AllerHande. Ik kan het niet vinden. Waar staat het dan?
#4. Hanenvlees smaakt prima, net zo als manlijke fazanten of hazen en konijnen.
Helaas nog nooit kapoen gegeten want dat schijnt ook lekker te zijn.