'Laagwaardig restproduct'
"Als je iets eet, eet je ook iets niet. Want bij dat glas melk dat je drinkt en dat eitje dat je bakt, hoort ook een ander product: de man. En met dit mannetjesdier weten we maar moeilijk raad. We voeren het als restproduct aan andere dieren, verwerken het tot relatief laagwaardig vleeswaren of – als we het echt niet meer weten – maken ze af. Hoe kan dit? En kan dit niet anders?”, vragen de initiatoren zich af.
Denk mee over manieren om van mannetjesdieren meer te maken dan een hinderlijk of zelfs kostenverhogend 'bijproduct'Jaarlijks gaat het in Nederland om 40 miljoen haantjes, 75.000 bokjes en 1,4 miljoen stiertjes, waarvoor geen plaats is in onze voedselsystemen. Met de Mannenvlees BBQ brengen de organisatoren 'een ode aan de haan, bok en stier'. Ze nodigen bezoekers uit om mee te denken over manieren om van mannetjesdieren meer te maken dan een hinderlijk of zelfs kostenverhogend 'bijproduct'.
De Mannenvlees BBQ vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2015. Om 12.00 uur verrichten Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling Provincie Noord-Brabant) en meesterkok David Pauka (finalist Masterchef 2014) de officiële opening op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week ligt er iedere dag mannenvlees op de 4 meter lange barbecue.
Fotocredits: 'Grilled Goat', Eugene Kim
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mannenvlees een bijproduct? Geen plaats in onze voedselsystemen? Hoezo?
Cocq au Vin heet het gerecht, ook al wordt het tegenwoordig waarschijnlijk meestal van kippendijen gemaakt. Poule au Vin klinkt lang zo lekker niet.
Ossenworst? Die ossen zijn hun leven toch als intacte mannetjesdieren begonnen? En waarom zou het lekkerste stukje van het rund ossenhaas heten? Het voegt blijkbaar toch wat toe als er mannenvlees op je bord ligt.
Wie onderaan de Wikipediapagina over Ossenworst de link naar Amsterdamse Ossenworst aanklikt, komt alles te weten over . . . . advocaat en haar vele toepassingen. Ook lekker natuurlijk.
Stierenballen op je bord is rond de middellandse zee een gewaardeerd gerecht en er schijnen zelfs festivals rond deze lekkernij georganiseerd te worden. Nooit verwacht dat ik een recept hiervoor zou vinden op de site van uitgerekend Albert Heijn. Toch eens kijken of ik ze in de schappen altijd over het hoofd heb gezien.
En bokkenpootjes dan?? Hmmmmm, heerlijk!
Valt dus wel mee met de waardering van de man op de menukaart.
In de biodynamische dierhouderij worden inmiddels initiatieven genomen in deze richting. Onder de term 'broederhaantjes' wordt een steeds groter aantal hanen opgefokt. (naast het feit dat er onder Demeter keurmerk ook minimaal twee hanen bij 100 kippen lopen, maar dat is natuurlijk niet voldoende om dit probleem te tackelen)
Ik eet omdat ik het lekker vind. Je moet er van houden maar berevlees (manl. varken) is niet te eten. Over bokkevlees (geit) maar te zwijgen. Laat dat dan maar gegeten worden door de idealistische carnivoren onder ons.
Een beest castreren geeft minder verspilling.
Over smaak.....maar ik heb zelf al een 'broederhaantje' gegeten met gezin en dat beviel buitengewoon goed.
#4. Hanenvlees smaakt prima, net zo als manlijke fazanten of hazen en konijnen.
Helaas nog nooit kapoen gegeten want dat schijnt ook lekker te zijn.