Afvallen is niet makkelijk en op de lange termijn niet opnieuw aankomen, is een uitdaging. “Iedereen heeft een andere manier van begeleiding nodig”, aldus Sass, “maar dit zijn simpele tips die uit wetenschappelijk onderzoek komen en echt werken”.

1. Drink meer water
De meest eenvoudige tip is om water te drinken voor de maaltijd. Onderzoek laat zien dat mensen hierdoor niet alleen minder eten, maar ook dat een halve liter water na een half uur de stofwisseling met 30% versnelt waardoor je meer calorieën verbrandt.

2. Eet meer soep
Het klinkt tegenstrijdig om een extra gang toe te voegen, maar vóór de maaltijd een kom soep eten, verkleint net als water de hoeveelheid calorieën die je bij de hoofdmaaltijd eet. In een onderzoek zorgde het eten van een kom soep van 100-150 kcal voor 20% vermindering van het aantal calorieën tijdens het hoofdgerecht, zonder dat dit meer honger tot gevolg had. Koude soepen als gazpacho of borsjtsj zijn prima koude alternatieven.

3. Visualiseer de vorige maaltijd
Een groep mensen moest ‘mindful’ lunchen door te focussen op smaak, textuur, geur en andere fysieke sensaties. Later kreeg de groep een aantal snacks voorgezet, met daarbij de opdracht hun lunch te visualiseren. Degenen die mindful hadden gegeten en de herinnering goed konden terughalen, aten minder snacks dan de mensen die dat niet hadden gedaan. Dit zijn dus twee tips ineen: eet zonder afleiding met aandacht voor wat er op het bord ligt, en wanneer je trek krijgt in een snack, denk dan zo levendig mogelijk terug aan de laatst gegeten maaltijd.

4. Laat restanten op tafel staan
Door bij het eten van bijvoorbeeld spareribs of olijven de botten en pitten op je bord te laten liggen, zie je hoeveel je hebt gegeten. Hierdoor eet je minder dan wanneer je meteen alles weghaalt. Volgens onderzoekers krijgen de hersenen hierdoor onbewust het signaal dat je klaar bent met eten. Je kunt dit soort ‘stoptekens’ eenvoudig creëren, door prikkertjes te gebruiken en lege bakjes te laten staan.

5. Zorg voor contrast
Kleurcontrast tussen het bord en het eten blijkt tot gevolg te hebben dat je minder eet. In een onderzoek schepten vrijwilligers 22% meer op als bord en gerecht dezelfde kleur hadden (witte pasta op witte borden) dan wanneer het bord en het gerecht verschillend van kleur waren (rode pasta op witte borden). Een verklaring hiervoor hebben de onderzoekers nog niet.

6. Ruik
Hoe sterker de geur, des te kleiner de portie. Voeding met een sterkere geur leidde in een onderzoek tot 5-10% kleinere porties dan wanneer de geur weinig uitgesproken was. Volgens onderzoekers leidt alleen de geur al tot een meer voldaan gevoel.

Fotocredits: 'Kürbissuppe mit Apfel', Katrin Gilger
Dit artikel afdrukken