Het resultaat in de reguliere sector is het gevolg van het Vleeskuikenbesluit 2012, zegt de WUR. Door het vleeskuikenbesluit voor de 'plofkip' is de levenskwaliteit van ca. 250 miljoen reguliere kuikens per jaar verbeterd. Door het besluit van de Nederlandse supers om voornamelijk traaggroeiende kippenrassen te gaan voeren, ervaren jaarlijks additioneel naar schatting een dikke 100 miljoen dieren een aantoonbaar betere kwaliteit van leven.
Opvallend in het WUR-rapport zijn de kritische noten over de kip met vrije uitloop: "Het bieden van buitenuitloop geeft enig ongerief vanwege angst bij externe prikkels en eventuele angst en pijn bij predatie." Kippen zijn bosvogels en bang op open weiden, zoals ze vaak worden gehouden als ze een vrije uitloop hebben. Ook is het rapport kritisch over de biologische vleeskuikenhouderij: "Biologisch is klein van omvang, en heeft enkele nadelen vanwege een wat geringere beheersing op een deel van de bedrijven qua huisvesting en gezondheid. De SKAL-normen zijn niet meegegroeid met de aanpassingen bij de supermarktconcepten en Beter Leven. Concreet veroorzaken strooiselkwaliteit, klimaatbeheersing, ziektedruk, en oudere transport- en bedwelmingsmethoden (kratten en elektrocutie) extra ongerief in (een deel van) de biologische keten." Volgens de WUR komen biologische kippen te vaak minder plezierig aan hun einde.
De term plofkip is bedacht door journalist Wouter Klootwijk. Hij introduceerde de term in een kookrubriekje in de Volkskrant 16 jaar geleden.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier in de buurt heeft een kippenboer nu ook langszamer groeiende kippen. Zelf houdt hij en meer geld en meer tijd over. Hij heeft ruimte om te investeren in zonnepanelen en een Tesla. Tevens zet hij met zijn verdiensten druk op de andere landbouwers qua beschikbare gronden. Hij verbreedt zich naar andere sectoren toe.
Piet #6 : je eerste zin is meer wat ik al zou denken. Maar weet je wat de hele filosofie is achter dat groeicurve-verhaal? Met boetes, nogal liefst? Wat zit daar weer achter? Willen ze voorkomen dat de boer toch stiekum meer voer geeft om de vogels vlugger op slachtgewicht te krijgen?
De kippenboer die ik heb bezocht zegt dat een beter leven kip meer voer verbruikt dan een plofkip. Bovendien moet een kippenboer voldoen aan een door de afnemer bepaalde groeicurve van de toom kippen per ronde. Van kuiken tot slachtrijp. (Wordt computer gestuurd). Wijkt de toom kippen teveel af van die groeicurve dan wordt de kippenboer gekort (boete). In de praktijk is per ronde de groeisnelheid van een toom kippen niet gelijk.
#0
Leuk om uit te rekenen.
Ben helaas m'n .xls file jammer genoeg kwijt. Nieuwe hardware..
Ik rekende het een paar jaar geleden minutieus uit.
De gelukkige 10-sterrenkip in de supermarkt, die lachend van levensgeluk op kopers wacht:
Kostenpatroon/investeringen:-
a) kweker
- batterijen
- selectie en destructie
- bedrijfsgebouwen
- energie
- loonkosten/ inkomen
- veterinaire kosten
- controle/keuringen
- winstopslag
b) transport naar slachthuis
c) slachtkosten (high tech equipment; investering)
d. koeling / storage
e) transport en complexe distributie
f) kostprijs supers + marketing/reclame/ overhead / winstopslag
g). Kostprijs p/kilo consument: € 3,45 - € 4,00
Inderdaad de macht ter grote getallen tellen mee, maar..
... ik kwam per kilo op ca. € 0,23 (zegge-en-schrijve-drieëntwintig-cent); niet per kilo, maar aan vreten gedurende hele levenscyclus.
Wie heeft meer of betere data ?
Deze voortreffelijke biologisch-dynamisch superduurzame wereldreddende overheerlijke hanen , die meer dan 3 maanden rondstruinen, met rood vlees en geel vet met een gewicht van ca. 3,5-4 kilo per haan, komen per stuk op ca. € 16,00 kostprijs.
Voornamelijk vanwege het vreten dat ze krijgen.. Incl. een 10-jarige afschrijven van kot, omheining etc.
Nee, ze zijn niet te koop.
ps.1.
Wat ik vandaag eerder hier ergens schreef:
Het fenomeen kip is ‘dood’
Ook al juicht Wakker Dier bij haar Pyrrhus-overwinning
Een reliek uit vroeger tijden..
ps2.
Niets fout gezegd van de kwekers; het is de consequentie van een consumptie-markt die
normale teelt niet meer mogelijk maakt, en er in Nederland in slaagt om een een gezond eetbaar, gecontroleerd alternatief aanbiedt voor velen.
Bon appetit.. :-(
Voor Wakker Dier is het betere leven van de kippen vermoedelijk het enige dat voor hun telt.
De rest boeit hun niet zo.