Hasna Chelhi
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Het afgelopen jaar deed het onderzoeksschip Pelagia 7 maanden onderzoek op de Atlantische Oceaan. Wetenschappers van het NIOZ testten van onder meer de nieuwe maritieme technologie e-DNA (environmental DNA) uit. “Je kunt tegenwoordig onderzoek doen naar de aanwezigheid van dieren zonder de dieren zelf te vangen,” zegt NIOZ-onderzoeker Judith van Bleijswijk. De e-DNA-techniek is pas enkele jaren oud en volop in ontwikkeling, schrijft de NOS.

Nog niet alle gegevens zijn binnen, maar nu al is duidelijk dat bijvoorbeeld in de Waddenzee en op 1000 meter diepte voor de Afrikaanse kust ook menselijk en dierlijk DNA - van voedseldieren - voorkomt. Best bijzonder, want in tegenstelling tot plastic, dat inmiddels echt tot in de diepste diepzee is gesignaleerd, breekt DNA wél af. "Hoe warmer de temperatuur, hoe sneller DNA afbreekt," vertelt Van Bleijswijk ons. "Je kunt dus uitrekenen wat de eventuele bron kan zijn."

Daarbij denkt ze aan de scheepvaart die keukenafval en ontlasting loost, maar ook, dichter bij de kust, rioolwater en rivieren. Zelfs via de lucht kan DNA zich verspreiden.

"We hebben nog geen gegevens van wat er verder van de kust gevonden is. De vraag is dan ook, zullen we die DNA-resten van mensen en dieren ook midden op de Atlantische Oceaan nog vinden?"

In maart verwacht Van Bleijswijk alle resultaten te hebben.
Dit artikel afdrukken