Onderzoekers van de University of Glasgow onderzochten de kant-en-klare babyvoeding van een aantal grote (Britse) merken, zoals Cow & Gate, Heinz en Ella's Kitchen. De meeste potjes bleken veel suiker te bevatten. Sommige potjes worden expliciet op de markt gebracht voor babies vanaf de leeftijd van 4 maanden - voedingsrichtlijnen raden het beginnen met vast voedsel aan vanaf de leeftijd van 6 maanden. Daarvoor: moedermelk of babymelk.

Van de 479 onderzochte producten bestond 79% uit 'lepelbare', zachte voeding. 65% van de producten bevatten zoet voedsel - iets waar experts vraagtekens bij zetten omdat het de smaakontwikkeling van mensenkinderen eenzijdig zou beïnvloeden.

De gemiddelde caloriewaarde van de kant-en-klare potjes kwam uit op 67 calorieën per 100 gram, vergelijkbaar met flessenmelk. De voedingswaarde en het nutriëntengehalte van de kant-en-klaar voeding bleek echter ongeveer de helft te zijn van zelfgemaakte babyvoeding. De onderzoekers zeggen daarover in The Guardian: "Dit betekent dat 50 gram zelfgemaakt, zacht en lepelbaar gezinseten evenveel energie en eiwitten oplevert als 100 gram kant-en-klare lepelbare voeding".

Verschillende van de betrokken fabrikanten haasten zich in verklaringen aan te geven dat ze vooral niets verkeerd doen.
Dit artikel afdrukken