Waarom geen kant-en-klaar ijs gekocht dan? Enerzijds omdat de meeste diepvriesproducten een zomers autoritje van al gauw 25 minuten niet makkelijk doorstaan. Anderzijds omdat zelf ijs maken veel leuker, minstens zo lekker en helemaal niet moeilijk is.
Maar aan die zorg is nu een einde gekomen. Op het aanrecht prijkt sinds een week de Ariete Gran Gelato. Het ding mag sindsdien iedere avond aan de bak. Het basisrecept voor roomijs is simpel: suiker, melk en room (hier in Frankrijk gebruik ik crème fleurette, die bevat 30 procent vet. Nederlandse slagroom is meestal 20 procent). En dan een smaakmaker, zoals vanille of een siroop. Na het eerste geslaagde superromige vanille-ijs (gewoon met wat vanilesuiker), heb ik me meteen gewaagd aan lavendelroomijs. Een sensatie!
Ik maakte eerst mijn lavendelsiroop. De lavendel tiert welig in de tuin en vier of vijf bloemen kan hij prima missen. Zet een kopje water en een kopje suiker op, laat een paar minuten koken tot een heldere siroop, zet het vuur uit en laat de (even van hun takjes geplukte) bloemetjes er een paar uur in trekken terwijl de siroop afkoelt. Daarna ging de Ariete voor me aan het werk: ik deed er 200 ml room in, 50 ml melk en 50 ml van de lavendelsiroop. Het resultaat was een zijdezacht roomijs waarin de lavendel duidelijk proefbaar maar zeker niet dominant was. Dat smaakte naar meer!
Er lagen me ook al een paar dagen wat meloenen toe te lonken. Meloensorbet! In het basisrecept van sorbetijs maak je geen gebruik meer van melk en room, maar van vruchtensap of puree en suikersiroop. Voor de meloensorbet heb ik het vruchtvlees uit een heerlijk geurend Cantaloupe-meloentje gehaald en dat bruutweg met de staafmixer gepureerd. Een beetje '4 épices' (een standaard Frans specerijenmengsel met gember, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel) en een eetlepel limoncello erbij om de smaak iets te ondersteunen. Ik had ongeveer 500 ml meloenpuree, die heb ik met 100 ml suikersiroop in de machine gedaan en voilà, na 40 minuten genoten we van pure meloensorbet, lekker gruizig van textuur, een smaak om te zoenen en een meloengeur om verliefd op te worden.
Omdat het zo eenvoudig om met zo'n machine ijs te maken, verheug ik me momenteel iedere dag op een nieuw ijstoetje. Gisteren heb ik 'pecan brittle' gemaakt: pecannootjes geroosterd en daarna met caramel bedekt, die plak in kleine stukjes gebroken (gesneden). Dat bleek heerlijk door het roomijs met extra weinig suiker.
Voor vandaag ligt een watermeloen klaar. Ik vermoed dat ik nog een geklopt eiwit door het (bevriezende) sorbetijs ga doen. Dat is in ieder geval een tip die ik tegenkwam om de consistentie van sorbetijs wat luchtiger te maken.
En voor morgen en volgende week? Ik heb verse gember in huis gehaald. De bramen rijpen langs de wijngaarden. En dan heb ik het over de ijzen op basis van een crème anglaise (met eidooier(s)) nog niet eens gehad!
Welk ijs moet ik zeker ook eens proberen?
NB: ik vond mijn ijsmachien ook bij amazon.fr onder de naam H. Koenig. In Nederland kun je hem vinden bij bol.com. Daar heet hij Unold.
Fotocredits: lavendelijs, Foodlogmedia
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hartelijk dank voor je antwoord en ik ga uit van jouw ervaring dat het ijs lekker was met een siroop 1:1.
Hier trouwens mijn eerste experiment sorbetijs : http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2014/06/sorbet-la-cerise.html
Ik heb ook met abrikozen gemaakt. Was ook lekker. Ben echt benieuw naar het lavendelijs.
Hallo Clementine, mijn lavendelsiroop-recept gaat inderdaad uit van 1 deel suiker op 2 delen water.
Toen ik met mijn ijsmachine aan het experimenteren sloeg ben ik uitgegaan van de ijsbereidingen zoals ze in het receptenboekje staan. Daarbij wordt uitgegaan van een 'simple syrup', dat zijn gelijke delen suiker en water.
Ik heb m'n eigen sirooprecept dus niet meer geraadpleegd (foei!)! Voor ijs is het belangrijk dat de massa goed op smaak is, dus ik denk dan 1:1 dan zo gek nog niet is.
Ik heb inmiddels mijn sorbetière van Lidl en heb al 2 soorten sorbets gemaakt. Ik wil nu jouw lavendelijs gaan maken. Daarvoor moet ik eerst lavendelsiroop maken. Hier schrijf je een kopje suiker op een kopje water. Klik ik op de link lavendelsiroop dan lees ik 1 kopje water op 2 kopjes suikers. Wat is nu juist of moet ik de gulden middenweg nemen ?
Wat leuk dat je zo snel hebt gereageerd op mijn commentaar. Dank voor je tip over de alcohol. Misschien mag die af en toe ook door het ijs ? Ik koop regelmatig in Spanje alcohol 95% die ik gebruik voor Limoncello, want ik heb een citroenboom in mijn tuin.
Ik heb in het verleden in een restaurant lavendelijs en thymijs gegeten, maar nooit het goede recept gevonden op internet. Toen zelf maar wat bedacht, maar ik had veel te veel lavendel te lang laten "macérer" voor een sorbet en dat was echt niet lekker. Ik denk dat ik jouw recept als een van de eerste ga testen met de sorbetière die ik ga aanschaffen.
Ik kokkerel graag en heb een blog (in het frans, ik woon bijna 40 jaar in Zuid-Frankrijk). Ik weet niet of de link gaat werken : http://theblogdeclementine.blogspot.fr/search/label/recette
Ik houd je op de hoogte van mijn eerste experimenten met de sorbetière !
Hallo Clementine, dat is leuk om te horen. Veel plezier met de ijsmachine - let nog even op: in de gebruiksaanwijzing staat dat je tussen de kom en de machine zelf een scheutje 'alcohol' moet doen - niet in het ijs zelf. Neem dus meteen bij de Lidl een goedkope fles rum of wodka mee met een zo hoog mogelijk alcoholpercentage.