Amerikanen moeten voor hun eigen veiligheid thuis zélf hun gehakt maken. Industriegehakt zit vaak tjokvol E.coli, stelt de toonaangevende culinair journalist Mark Bittman.
De oproep van Bittman, die schrijft voor de New York Times, sluit aan op een verhaal over een jonge danslerares die invalide is geraakt na het eten van met E.coli besmette hamburgers, afkomstig van Cargill. De vrouw verkeerde dagen op het randje van de dood. Het trieste verhaal houdt de Verenigde Staten al een week in zijn greep.
Rundersnippers
E.coli zit vaker in gehakt dan in vers rundvlees omdat gehakt wordt gemaakt van rundersnippers die afkomstig zijn van diverse koeien. Vervolgens worden er in de VS veelal hamburgers van gemaakt. Zo is het risico groot dat vele producten met de bacterie worden besmet.Om besmetting te voorkomen stelt Bittman Amerikanen voor zo snel mogelijk een gehaktmolen aan te schaffen . ‘Maar een keukenmachine voldoet ook’, aldus Bittman. Een andere tip die circuleert op internet is om vlees door je plaatselijke slager te laten verwerken tot gehakt.
Foodexperts in Amerika willen intussen dat er betere voedselveiligheids- en hygiëne-instructies komen voor personeel in de vleesindustrie in Amerika. Ook moeten er betere pasteurisatietechnieken worden toegepast.Een manier om ziekmakers in gehakt te voorkomen is het bestralen van vlees. In de VS is deze techniek al meer dan tien jaar toegestaan, maar er bestaat weerstand tegen onder consumenten. Dit ondanks dat bewezen is dat het eten van bestraald vlees veilig is.
bron: meat&meal
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
link
link: hier nog eens als link en adres : http://www.slagerswereld.nl/nieuws/langere-houdbaarheid-vlees-(263).html
Paul Jansen@
Een slager mag dan wel liefde voor zijn vak hebben; hij is ook zakenman, en kan niet tolereren dat zijn producten snel verkleuren en er minder aantrekkelijk uitzien. Wat er ’s avonds nog in de vitrine staat, gaat de koelcel weer in tot de volgende dag. Ook al beweren slagers dat ze geen middelen gebruiken, is dat een fabel. Dat varieert zeker in verwerkt vlees (worst, hamburgers etc) van het gebruik van kleurzout (dat zelfs in biologische producten nog steeds gebruikt mag worden) tot de toegestane chemische middelen, zoals je die hier volgens een bericht uit slagerswereld.nl. kunt lezen, en tot en met speciale lampen die vlees rood kleuren.
Paul, als je mijn stukje goed las, moet het opgevallen zijn, dat de houdbaarheid van mijn recept door mij op 2-3 uur wordt ingeschat. Dan verkleurt de ‘americain’ en verliest ook de frisse smaak. Eeen van de reden waarom je nergens meer een verse rauwe gehakte (!) biefstuk kunt eten.. Je kunt het niet van teveoren klaarmaken.
Ik ken maar één restaurant, dat daarmee in Vlaanderen ook een prijs won, waar elke (!) gehakte beef speciaal vers voor jou wordt gesneden en gehakt, en speciaal voor jou naar wens wordt gekruid. Als operafanaten voor ons de manier om weer op krachten te komen na een uitvoering 3-4 uur. Zie hier de link naar 'Café du Théâtre', gelegen in het Gentse Operagebouw. De enige plaats waar ik het durf te eten, na een buikloop van bijna 6 dagen na het eten van een toast Cannibal ergens anders...
Lizet. Goede Americain is niet passé, maar helaas als potje prut in elke super en bij elke slager te koop, en als broodje blub bij elke broodjeszaak te verkrijgen. Overigens is mijn recept bewezen een uitstekend anti-katermiddel. Probeer het eens ! ;-)
Ik ben niet zo bang voor besmetting of enge stofjes, maar wel, lekker tegen de foodlogstroom in "bang voor vet". Ik koop dus nooit gehakt. Omdat ik niet weet wat voor zut daarin zit of hoeveel calorieen en draai het dus zelf. En soms ook uit noodzaak, als ik bijvoorbeeld varkensgehakt wil hebben, want dat is bij mijn appie en mijn marokkaanse slager niet te krijgen. Zelfs de filet americain maak ik tegenwoordig het liefste zelf. Maar dan niet die belgische preparé, waar Guillaume het over heeft, want daar heb ik niks mee. Maar gewoon lekker, ouderwets oranje, hollandse, smeuïge filet americain. Yummie!
Maar zulke dingen moet je wel gewoon doen omdat je het leuk vindt, niet omdat je bang bent.
Sterk staaltje kruisbesmetting!
En dick af en toe een vuurtje op Foodlog kan wel ;) Maar goed of de industrie het product maakt of de kok zelf. De kans op kruisbesmetting blijft altijd aanwezig.
Natuurlijk is het effect van dit bericht van journalist Mark Bittman voldoende om in deze case een ingedutte kwaliteitsafdeling weer te activeren. Misschien een beetje kort door de bocht van Mark maar goed hij heeft een zaak. Met ernstige gevolgen.