Het einde van de verpakte sla is in zicht, schrijft de Britse krant The Telegraph. Pluktuinen en ‘vertical farms’ gaan het worden. Waarschijnlijk kunnen de Britten nog dit jaar hun eigen sla plukken in de supermarkt.

Retailgroep John Lewis, van onder meer Waitrose, haalt de ‘LettUS Grow’ aeroponic-systemen, hangende groentetuinen, naar de supermarkt. Dat zegt medeoprichter van LettUs Jack Farmer tegen The Telegraph. “Met de opkomst van partijen als Amazon moet de retailervaring veel meer belevingsgericht worden,” zegt Farmer in Farming Today, een programma van de BBC.

Aan de kweek van groenten in hangende groentetuinen komt geen aarde te pas. De gewassen worden verticaal gekweekt, de wortels krijgen via nevel de benodigde voedingsstoffen. Er zijn geen chemicaliën of pesticiden nodig. Door de hangende groentetuinen komen klanten volgens Farmer opnieuw in contact met het voedselsysteem. Andere voordelen zijn: minder transportkosten, geen afval en geen verpakkingsmateriaal.

Farmer denkt dat ‘LettUS Grow’ (de toespeling op ‘lettuce’ , sla, zal niemand ontgaan) mogelijk nog dit jaar in de supermarkt komen.

Ook het Duitse bedrijf Infarm denkt met een vergelijkbaar product voet aan de grond te krijgen in Groot-Brittannië, weet Daily Mail. Infarm maakt pluktuinen met een hydrocultuursysteem. De planten worden gekweekt op verrijkt water in plaats van in de bodem. Het bedrijf kreeg financiële steun van Britse durfkapitalisten en is in gesprek met grote Britse supermarktketens.

Hoe het precies gaat werken, zal de praktijk leren. Sla doet er ongeveer 4 tot 7 weken over om uit te groeien. Als plantjes in de winkel moeten hangen tot ze oogstklaar zijn, wordt dat best een dure handel.
Telegraph - 'Pick your own' aisles coming to supermarkets this year, as John Lewis prepares to grow vegetables in store
Reageer
  • Deel
Druk af