Teleurstelling
De expertise in de ouderenzorg neemt toe, maar voor alzheimerpatiënten is er zelden goed nieuws. Van alle demeterende ouderen heeft 70% alzheimer. De zoektocht naar een goed werkzaam medicijn levert de ene na de andere teleurstelling op. Er zijn vier medicijnen die voorgeschreven worden in verschillende stadia van alzheimer, maar als ze al aanslaan bij de patiënt is het effect bescheiden en tijdelijk. “Helaas is er nog geen medicijn gevonden dat dementie kan genezen,” schrijft Alzheimer Nederland op de website.
Alzheimer Nederland geeft ook een overzichtelijke tijdlijn van het onderzoek naar de ‘nieuwe volksziekte’. Als er geen afdoende medicatie komt, zal in 2050 het aantal dementiepatiënten in Nederland 600.000 bedragen.
Hartverscheurend
Een artikel in The New York Times over het teleurstellende resultaat van een test met een nieuw medicijn eindigt hartverscheurend. Het medicijn, solanezumab, werd al eerder getest en niet werkzaam bevonden, maar de fabrikant Eli Lilly en de Washington University in St. Louis gaven het niet op. Misschien zou het wel preventief werken bij een specifieke groep jonge mensen met een sterke erfelijke aanleg voor alzheimer (5% van de gevallen), bij wie de ziekte nog niet aangetoond was.
Zo blijkt uit bevolkingsonderzoek dat de volgende factoren het risico op alzheimer vergroten: diabetes, roken, hoge bloeddruk, weinig beweging en hart- en vaatziektenVijf jaar lang kreeg de 41-jarige Marty Reiswig uit Denver elke week een verpleegster op bezoek die hem een infuus gaf. Elk jaar ging hij naar de kliniek in St.Louis voor uitgebreide tests. In zijn familie, met de zeldzame genetische afwijking, begon alzheimer gemiddeld op 47-jarige leeftijd. Na vijf jaar kwam het bericht: ook voor hem ging solanezumab niet werken. Aan de lijst van meer dan 300 farmacologische tests van een medicijn tegen alzheimer kon er weer een worden toegevoegd. Twee, want ook het middel gantenerumab van de firma Roche werd in de test aan jonge risicopatiënten gegeven en ook dat bleek het ontstaan van alzheimer niet te remmen.
Amyloid
Het onderzoek naar alzheimer richt zich voornamelijk op de vorming van twee soorten eiwitten in de hersenen, bèta-amyloïd en Tau. Amyloid hoopt zich op in de hersenen, Tau vormt kluwen van draden, beide verstoren de werking van de synapsen in de hersenen via welke de signaaloverdracht loopt. Hoe het alzheimer-proces precies verloopt is onduidelijk, maar het is zonder medicatie onomkeerbaar.
Het is bekend dat de amyloïde plaque die zich in oudere hersenen heeft gevormd - de belangrijkste vermeende oorzaak van alzheimer - onder bepaalde omstandigheden toch verminderd. De vier toegepaste medicijnen doen dat. Een heel gezonde leefstijl ook. Eén van de paradoxen in het alzheimeronderzoek wil dat er ook veel ouderen zijn waarvan de hersenen vol zitten met amyloïde plaque, maar die geen alzheimer hebben.
Metabole oorzaken
Meer en meer kijken hersenonderzoekers naar lichamelijke oorzaken van hersenziekten. Het verouderingsproces en het ontstaan van alzheimer is te vertragen en mogelijk te voorkomen met een eenvoudige remedie: het lichaam gezond houden. De Amerikaanse arts, gezondheidsenthousiast en blogger Peter Attia schreef op zijn site dat er nu eindelijk meer aandacht in het dementieonderzoek komt voor metabole oorzaken.
Hij wees erop dat onder diabetici (type 2) alzheimer gemiddeld vaak voorkomt, en vasculaire dementie nog meer. “Als diabetes type 2 het risico op alzheimer vergroot, dan kan het verlagen van het risico op diabetes type 2 ook het risico op alzheimer verlagen,” schrijft Attia.
Bloedvaten
Attia verwijst naar een groeiende hoeveelheid onderzoek dat glucosemetabolisme in de hersenen noemt als factor in het ontstaan van dementie. De twijfel aan de dominante amyloïdehypothese neemt toe, ook al omdat het onderzoek in die richting zo weinig oplevert: het moet wel iets anders zijn. Diabetes leidt tot slecht functioneren van de bloedvaten, dus ook in de hersenen. Het verband tussen diabetes type 2 en vasculaire dementie is eerder overtuigend aangetoond.
De website van Alzheimer Nederland zegt er dit over: “Veel wetenschappers denken dat amyloid minder goed wordt afgevoerd bij oudere mensen met de ziekte van Alzheimer. Er zijn verschillende onderzoeken die deze theorie ondersteunen. Zo blijkt uit bevolkingsonderzoek dat de volgende factoren het risico op alzheimer vergroten: diabetes, roken, hoge bloeddruk, weinig beweging en hart- en vaatziekten. Deze factoren hebben allemaal geen direct verband met de aanmaak van amyloid. Maar ze hebben wel een negatieve invloed op onze bloedvaten, en daarmee mogelijk op de afvoer van amyloid. Maar of een verminderde afvoer van amyloid echt dé oorzaak is van de ziekte van Alzheimer, is onderwerp van verder onderzoek.”
Een te hoog glucosegehalte en diabetes beschadigen de haarfijne bloedvaten in de hersenen. Samengevat: voorkom diabetes en zorg voor een goede zuurstoftoevoer naar de hersenenDiabetes type 3
Ook het Diabetes Fonds schrijft op de website over het verband tussen alzheimer en wat ‘diabetes type 3’ is gaan heten. “Sommige onderzoekers”, schrijft het Diabetes Fonds voorzichtig, denken dat insuline ook in de hersenen wordt aangemaakt en daar het glucosemetabolisme regelt. Bij alzheimerpatiënten zou dit verstoord zijn.
In een artikel in JAMA, getiteld ‘In Alzheimer Research, Glucose Metabolism Moves to Center Stage’, worden de nieuwste inzichten van deze richting van het dementieonderzoek op een rijtje gezet. Een te hoog glucosegehalte en diabetes beschadigen de haarfijne bloedvaten in de hersenen. Samengevat: voorkom diabetes en zorg voor een goede zuurstoftoevoer naar de hersenen.
Hippocampus
Dat laatste is bij de een weer gemakkelijker dan bij de ander. Een Duitse onderzoeksgroep bestudeerde de bloedtoevoer naar de hippocampus, het kleine hersenorgaantje dat onder meer geheugenfuncties regelt. Hoe beter de bloedtoevoer naar dat hersendeel, hoe beter het cognitieve functioneren.
Dat bloed stroomt via 1 of 2 adertjes naar de hippocampus. Maar waarom de ene persoon is uitgerust met 1 en de ander met 2 toevoerleidingen, is onbekend. De onderzoekers opperen twee mogelijkheden: genetische voorbestemming of er groeien gedurende het leven meer haarvaten die de hippocampus voeden. Eén blik op de sensationeel gedetailleerde foto’s van de hippocampussen met de delicate bloedvaatjes en we zijn gewaarschuwd: als die maar gezond blijven.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Harry, op de Erasmus Universiteit wordt uitstekend onderzoek gedaan. Echter de Ergo studie omvat 30.000 deelnemers en geen 5000. De Engelse studie daar geef ik geen cent voor. Wetenschappers die de effecten van EPA en DHA onderzoeken moeten wel precies aangeven hoe ze de kwaliteit hebben gecontroleerd. Doen ze dat niet, studie is slecht uitgevoerd.
Wil je zelf een goede kwaliteit EPA en DHA gebruiken zoals door Michael Nehls wordt aanbevolen ga dan naar de web site van Juglen Zwaan of van Ron Fonteine
In aanvulling op mijn #26, hierbij een linkje naar fundamenteel onderzoek waarin aangetoond wordt dat amyloïde beta peptides antimicrobiële stoffen zijn die door het aangeboren immuunsysteem gemaakt worden om bacteriën op te ruimen.
@30 Wicher T. Koetsier: Ik ben altijd heel erg voorzichtig in het aannemen van "zeer speciale geneeswijzen", en wens altijd een wetenschappelijk onderzoek daarover te zien.
macular carotenoids in Alzheimer's disease
proefschrift Erasmus MC: Zeaxanthine en luteïne kan helpen kans op oogziekte te verlagen
Maar ook: Alzheimer’s supplement 'breakthrough' branded 'deeply cynical'
Bij rapporten van een marketingbureau word ik altijd heel erg voorzichtig.
Theo met jouw opmerkingen ben ik het 100%+ mee eens. Het eerste boek wat ik in mijn tweede bijdrage heb genoemd was het boek van de hoogleraar oogheelkunde en zijn vriend: " The End of Alzheimer's, A differental diagnosis towards a cure "; Zij leggen uit dat oogonderzoek een geweldige bijdrage kan leveren het begrijpen van onze hersenfuncties.
Mijn eigen hypothese is dat de vorming van deze ongewenste eiwitten wel eens een direct gevolg zou kunnen zijn van te weinig antioxidanten en dat het chemische proces "De oxidatieve koppeling" de directe oorzaak is voor de vorming van deze ongewenste eiwitten. Denk aan staar. En hoe voorkom je nu deze chemische reactie? Door het gebruik van de juiste anti-oxidanten, die de bloed/hersenbarrière kunnen passeren. Dit zijn bv luteine en zeaxanthine. Eet dus meer groene groente en gojibessen van een biologische kwaliteit. Zeaxanthine heeft drie functies in ons lichaam: Het voorkomen van beschadiging in ons netvlies, het voorkomen van huidkanker en het gezond houden van onze hersenfuncties.
Helaas heeft ook het Voedingscentrum nog nooit van zeaxanthine gehoord en zijn gojibessen door een artikel in de Gezondgids belachelijk gemaakt.
Mijn laatste artikel over de gojibes heeft de redactie van Foodlog zonder enige mededeling aan mij naar de prullenbak verwezen.
Theo lees ook eens het nieuwe boek " BRAIN WASH " van David Perlmutter
Omdat aan 10 jaar amyloid onderzoek geen wezenlijke eer valt te behalen is nu de focus eindelijk gericht op het broertje tau. Even interessant. Maar met het vaststellen van hoe de eiwitten zijn vervormd schieten we weinig op. Wat beter helpt is om als aanvullend onderzoek op grote schaal het voedingspatroon/leefpatroon van iedere patiënt eens zoveel mogelijk in kaart proberen te brengen. Herkenbare dezelfde patronen kunnen niet uitblijven denk ik.
Een tante van mij bijvoorbeeld joeg er zo’n kilo koek in de week doorheen voordat zij op 74 jarige leeftijd de Alzheimerziekte kreeg en er 3 jaar later aan overleed. Dat was nog ruim voor het tijdperk van Electro Magnetische Straling dat nu, mede door de groei der laatste jaren er van, ook steeds meer in beeld komt.
Alleen al de neuro psychiatrische effecten van het ‘onschuldig’ Wi-Fi gebruik zijn alarmerend. G2 tot G4 straling leidt ook tot van alles wat je liever niet oploopt. Beroepsmatige blootstelling – de hele dag lang – aan EMS blijkt het risico op ALS en Parkinson zelfs te vertienvoudigen.
En daar komt binnenkort het wereldwijde G5 netwerk de hoek om kijken
met 42000 satelietjes van Elon Musk vlak boven de dampkring en op iedere straathoek wereldwijd een antenne. Naast het G4 netwerk dus dubbelop. Met nooit eerder gebruikte golflengtes van slechts milimeters die niet alleen onze hersencellen beschadigen maar ook andere cellen en de cellen van al het andere leven inclusief planten.
En dat voor nog meer snelheid waar niemand op zit te wachten. Nog sneller naar de verdommenis. Hand in hand met plastic, pesticiden en vult u zelf maar aan.
Net zoals de tabakslobby 50 jaar lang succesvol wist tegen te spartelen gebeurt nu hetzelfde met de telecommunicatielobby. Ook zij hebben overal hun vriendjes totdat niemand meer hun vriendjes wil zijn. De EM straling is ook niets mee aan de hand en onschuldig.
Of Alzheimerziekte bij je voor de deur staat kan inmiddels aardig getest worden door oogonderzoek. Een dunner wordend vaatvlies is een goede marker hiervoor. Patienten kunnen door verminderde oogbeweging nooit fixeren op een bewegend voorwerp, dit duidt op zenuwschade. Het oog is in feite te beschouwen als een extensie van het centraal zenuwstelsel. In de embryonale ontwikkelingsfase hebben hersens en ogen dezelfde oorsprong. Ogen worden gevormd in de neurale buis het gebied waar later ook de voorhersenen uit voortkomen. Vandaar dus.