Op de technologie- en gadgetbeurs CES 2015 in Las Vegas worden ook dit jaar weer een aantal nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd die met food te maken hebben.

De opvallendste? De Cocojet, die alle mogelijke driedimensionele vormen van chocola kan printen - al doet ie daar wel even over omdat de chocola steeds even moet drogen tussen de verschillende laagjes door.

Afbakkoekjes naar eigen ontwerp
En natuurlijk de Food Printer van XYZprinting. Ook een 3D-printer, maar dan eentje die van rauwe ingrediënten af te bakken eetbare vormen maakt. Bij de demonstratie van de printer werden van chocola en deeg koekjes met fraaie decoraties gemaakt. Na het afbakken bleken de geprinte koekjes overheerlijk ('lekkerder dan mijn zelfgebakken koekjes', zegt verslaggever Dong Ngo, om er vervolgens bij op te merken dat dat niemand zal verbazen).

De Food Printer kan in een paar minuten allerlei 3D vormen printen van alledaagse levensmiddelen. Vooralsnog heeft XYZPrinting samen met een voedingsspecialist een eigen recept uitgewerkt dat in verschillende voorgeprogrammeerde vormen geprint kan worden. Maar het wordt natuurlijk pas echt leuk als je als gebruiker je eigen ontwerp of een bestaand design (via internet) kunt printen. Die mogelijkheid biedt de Food Printer ook. De machine komt waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2015 beschikbaar en gaat zo'n $500 kosten.

Zou op zo'n technologiebeurs niemand zich afvragen of het voor je (klein)kinderen niet veel leuker en lekkerder is zelf met hun handen het deeg te kneden en te vormen dan naar een machine te kijken die perfecte koekjes voor je print?

Het lijkt er niet op: zelf thuis geprint is hot, zelfgemaakt is out voor techadepten.

Fotocredits: de Food Printer en de koekjes, Dong Ngo/CNET
Dit artikel afdrukken