Volgens Rare Whisky 101 (RW101), een van ’s werelds toonaangevende experts op het gebied van zeldzame whisky, zou er voor ongeveer £41 miljoen (bijna €45,5 miljoen) aan vervalste zeldzame whisky's in omloop zijn bij beleggers en op de verzamelaarsmarkt. Dat meldt The Guardian.

RW101 baseert de schatting op een nieuw onderzoek van het Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) dat de leeftijd testte van 55 vintage Schotse whisky’s door middel van een koolstofdateringsmethode. Van de whisky’s bleken er 21 vervalst of niet gedestilleerd in het geclaimde jaar.

Volgens Andy Simpson, medeoprichter van RW101, kunnen sommige vervalsingen schadelijk zijn voor de gezondheid door inferieure of zelfs giftige ingrediënten.

De nep-whisky’s kunnen niet systematisch worden onderschept door een controle-methode. Op dit moment is de enige juiste manier om whisky te testen het openen van de fles en de vloeistof testen. De fles verliest daardoor zijn waarde als verzamelaars- of beleggingsobject. Dat is meteen de reden waarom fraude loont. Wie een valse fles heeft, laat zich liever gijzelen in de hoop dat er niets aan de hand is.
The Guardian - Rare whisky market flooded with fakes, says dealer
Reageer
  • Deel
Druk af