Vreemd, want in Nederland is het kommer en kwel. De tuinders zijn woest op journalist Gerard Rutte die op TV zei geen beklag te hebben met hun verliezen en overproductie. Het bestand Nederlandse varkensboeren dunt binnenkort fors uit, zegt Annechien ten Have, hun voorvrouw. Ik sprak 'r kort geleden. Ze kwam net terug uit Zweden. Daar hebben de varkens het beter voor elkaar dan waar ook in de wereld. Het kost er dus meer om ze te houden. Ze ontdekte dat de boeren er zeven cent minder voor een kilo krijgen dan hier. Aan de Spaanse grens gooiden vanmorgen Franse fruittelers hun nectarines en perziken op straat. Het is dus niet alleen een Nederlands probleem. 'Waar moet dat heen?', vroeg Ten Have zich dan ook af in ons gesprek.
En de krant van wakker beleggend Nederland schrijft vrolijk, dat het helemaal goed komt voor beleggers in eten. Het gaat vooral om termijncontracten. Je-weet-wel, dat zijn rechten op 100 ton graan in 2012 en zoveel ton varkensbuiken in 2013.
Onbegrijpelijk? Nee hoor. Als er geen boeren meer zijn, wordt het heel duur. Toch is het een beetje maf. Waarom valt er geen fluit te verdienen zolang ze er nog wel zijn?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik bedoelde niet op het onttrekken van landbouwgrond aan natuur. Ik bedoelde dat er landbouwgrond verlaten gaat worden, zonder dat er iets mee gebeurt. Dat gebeurt als de landbouwgrond zodanig gaat zakken in prijs dat hij nul wordt, dwz als boeren hem voor niets nog niet willen hebben.
Heel iets anders is dat er landbouwgrond in natuur wordt omgezet. Ik geloof best dat er heel wat geld te verdienen valt alleen al aan EU-subsidies. En waarom zouden boeren dat niet kunnen gaan doen als ze dat een beetje professioneel aanpakken. Gewoon een grondverzetbedrijf oprichten in natuurontwikkeling. En inderdaad kunnen boeren soms veel meer op eigen initiatief dan via allerlei instanties. Op ons erf hebben we een grote poel voor oa kikkers laten aanleggen (feitelijk voor ons eigen kijkgenot). Er zijn subsidies voor aanleg van zo'n poel, maar dit geeft veel meer gedoe door allerlei regeltjes, dus hebben we dat op eigen initiatief gedaan. Bij grotere projecten zijn al die MER's etc iets waar je helemaal niet omheen kunt. Dus denk ik dat het boeren nog vies tegen zal vallen hoe moeilijk het is om al dippend en stelend dat belastinggeld hun kant op te laten rollen.
Ander punt: ik verbaas me wel eens hoe de reactie is op onttrekking van landbouwgrond. Ik begrijp iedere individuele boer, maar als reactie op het niet doorgaan van de ontpoldering van de Hedwigespolder in Zeeuws-Vlaanderen was de reactie uit de landbouw: "We hebben gewonnen" en LTO zei: "We strijden voor iedere vierkante meter landbouwgrond".
De opstelling van de landbouw kun je daarmee samenvatten als: "Het gaat slecht met de landbouw doordat er overschotten zijn en nu willen ze op alle mogelijke manieren ons het produceren van overschotten bemoeilijken" (via landonttrekking en milieumaatregels). In ons dorp waren eerst 2 supermarkten en toen kwam er nog een bij (een Lidl). Hierop hield de kleinste van de eerste 2 het voor gezien. Wat zou je denken als de andere 2 supermarkten zouden zeggen: "We strijden voor het behoud van elke supermarkt?!?"
Huib@
'Nog weer elders zal het platteland ontvolkt worden, inclusief boeren. Als dit lang duurt zullen deze gebieden dusdanig verwaarloosd zijn dat ze niet zo maar weer in productie genomen kunnen worden.'
Foei, Huib ! Die gebieden worden niet verwaarloosd, maar tot meerdere eer en glorie van ir-bureaus zoals Oranjewoud, infra-bedrijven en allerlei prietepraatmilieuclubs aan de natuur teruggegeven...
Er zijn hier in Zeeuws-Vlaanderen verschillende miljoenenprojecten, waarbij een kikkerput gegraven werd en een stukje nep-kreek werd aangelegd met wat heggetjes en een bordje "Verboden Toegang, Zeeuws-Landschap" werd geplaatst.
Aan onze boerenborreltafel (waar ik aan 'mag' zitten omdat ik als burger een wei met schapen heb..) zijn we het over een zaak eens. Dat scheppen van nep-natuur zouden die boeren zelf in een weekje tijd met een shoveltje, een buldozer en wat tractoren voor een paar tienduizend euro kunnen doen, waar nu de infrastructurele milieu-maffia met hun MER's en de hele dippende en stelende santekraam honderd keer meer van maken op basis van (europees) belastinggeld...
Natuurcompensatie hangen ze er dan brutaal als label aan. Dat rechtvaardigt namelijk alles op dit moment. Je wilt niet weten wat er in diverse zakken verdwijnt.
Het is nooit leuk om gecontroleerd te worden, door welke instantie dan ook. Maar dat hoort bij onze samenleving. Er zijn samenlevingen genoeg waar dat veel minder is, maar of het daar nou zo goed is?
Dat dit nu zo veel onrust oproept in de landbouw is natuurlijk het idee dat zij nou net de enige zijn in de voedselketen die zo weinig invloed op de prijs heeft.
Maar als er werkelijk een goed beeld moet komen over onrechtmatigheden in de voedselketen dan is het logisch dat alle schakels onderzocht worden. Is het misschien zo dat het doel van het onderzoek is aan te tonen dat supermarkten wel/niet misbruik maken van hun marktmacht?
Boeren denken dat zij meer marktmacht krijgen als ze maar meer samen werken. Kan iemand mij uitleggen volgens welk mechanisme dat dan zou gebeuren?
Het idee klopt niet dat gevolg van deze crisis zal zijn dat er geen land- en tuinbouw zal plaats vinden in Nederland. De oppervlakte hiervan zal nauwelijks dalen volgens mij. Dat is juist de tragiek van de landbouw.Hoe slecht het ook gaat in de landbouw, de productie wil maar niet verminderen. Wat er wel zal gebeuren is volgens mij het volgende: in Nederland zal een enorme schaalvergroting plaatsvinden bij aanhoudend lage prijzen. In grote gebieden zullen steeds meer burgers tussen de boeren komen te wonen. In andere gebieden die niet zo aantrekkelijk zijn voor burgers krijg je Amerikaanse toestanden op het platteland: iedere 50 km een dorp of stad en daar tussen wat boeren. Nog weer elders zal het platteland ontvolkt worden, inclusief boeren. Als dit lang duurt zullen deze gebieden dusdanig verwaarloosd zijn dat ze niet zo maar weer in productie genomen kunnen worden. Als er dan lagere opbrengsten zijn dan kunnen prijzen torenhoog worden, ook al is de landbouw in Nederland in de tussentijd amper verandert (afgezien van de schaalgrootte).
Ik hoor het net op de radio: de Franse fruittelers blokkeerden vanmorgen de grens met Spanje om goedkoop Spaans fruit tegen te houden.
De winst van diervoederaar Nutreco halveerde. Omdat er minder dieren geproduceerd worden
Boer Huib zegt: eten maken kunnen boeren zat. Niemand hoeft zich daar zorgen over te maken. Hij zegt ook: speculatie dreef de prijs van eten op. Nu zakt het in maar zegt de belegger dat na de komende tekorten door faillieten en overproductie de zon enorm gaat schijnen. Voor degenen die dan weer in staat zijn de productie op te pakken. En de NMA onderzoekt prijskongsies om het Nederlandse aantal van die overlevers nog wat kleiner te maken met het oog op een gezonde shake-out.
Weet je hoe groot de Nederlandse tuinbouw is? In omzet iets groter dan drie keer de Europese omzet van Unilever (eten en niet-eten!) bij elkaar. Toch knap om daar nog flink wat lucht uit te laten onder het mom van marktregulatie, terwijl de slimme inkopers van 6 inkooporganisaties in Nederland er met de buit vandoor gaan en een paar Franse perziken- en appeltelers Spaanse goedkope bulk buiten proberen te houden waarmee die 6 inkopers de prijzen onder druk zetten.
Tis best een rare wereld als je er zo over nadenkt. De uitkomst is ook helder: de Heijnen van de nieuwe wereld na de klap moeten straks in spruitjes en spinazie.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft eerder onderzoek gedaan naar het prijsbeleid van supermarkten.
Bij leden van het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) is een aantal maanden geleden voor twintig versproducten (zuivel, vlees, groente en fruit) de wekelijkse prijsgegevens opgevraagd van jaren terug. “Ze zijn in de detailhandel enorm bezig geweest. Blijkbaar zijn ze nu bij de volgende schakel in de keten aan het kijken”, zegt directeur kwaliteit en consumentenzaken Marc Jansen.
Dat meldde het AGD koud een uur geleden.
Het lijkt op een uitpluizen, maar behoort dat soort taken tot die van de NMA. Die horen bij het Landbouw Economische Instituut, andere academici en journalisten. De NMA moet toezien en beleid toepassen en niet de grondslagen ervoor onderzoeken.