Flash

Zeewier voorzichtig in het zonnetje

Seaweed is having its moment in the sun’, schrijft de New York Times.

Zeewier speelt traditioneel een belangrijke rol in Oosterse keukens. Voor de inheemse bevolking van Alaska is zeewier al generaties lang een bron van voeding. In Ierland en Wales gaat het in de pudding.

Tegenwoordig is zeewier overal hot omdat het de oplossing kan zijn voor een aantal problemen van onze tijd.

In Londen maakt een start-up plastic van zeewier. In Australië en Hawaii wordt zeewier gekweekt dat als veevoeder methaanemissies kan verminderen. Investeerders zien zeewierboerderijen als een bron van carbon credits die vervuilers kunnen gebruiken om hun uitstoot te compenseren.

Zeewierzorgen zijn er ook. Zeewier kan ook een plaag zijn als het teveel groeit op plekken waar we het niet willen. Zeebouw op basis zeewier zou landbouwproblemen naar de zee kunnen brengen. Die mariene landbouw “moet met veel zorg worden worden uitgevoerd”, zegt onderzoeker van mariene systemen Scott Spillias. Zoveel dat hij niet zo optimistisch is om daar alle heil van te verwachten: “we moeten niet verwachten dat zeewier ons gaat redden.”
nytimes.com

Meer flash

Most Liked Today