Het idee om afvalwater uit de voedselindustrie te gebruiken, komt van de Zweedse universiteiten van Chalmers en Göteborg. Onderzoekers van deze universiteiten gebruikten afvalwater uit vier bronnen: een zalmkwekerij, een haringfabriek, een schaaldierenproducent en een maker van havermelk. Het water uit die fabrieken moet normaal gereinigd worden voor het in rivieren mag worden geloosd. Maar door het onbehandelde water te gebruiken in een zeewierboerderij, wordt het daar gekweekte zeewier veel beter.

Het afvalwater uit de voedingsbedrijven zit vol met voedingsstoffen; er zit onder andere stikstof en fosfor in. Door dit aan zeewier te geven, groeide het zeewier 60 procent sneller en bevatte het vier keer zoveel eiwit als normaal. Met een eiwitgehalte van 30 procent kwam het zeewier in de buurt van soja, een populaire plantaardige eiwitbron.

Het grote nadeel: als je water uit een visfabriek gebruikt, is het wier technisch gezien niet meer veganistisch
Zeewier als vleesvervanger
Het hogere eiwitgehalte opent deuren om zeewier als vleesvervanger in te zetten. Hoewel er nu al vleesvervangers van zeewier zijn (denk aan de Dutch Weedburger) zijn die qua voedingswaarde minder goed dan sojaproducten. Deze innovatie kan daar verandering in brengen. Doordat het zeewier ook sneller groeit, neemt de prijs af en kan het wier concurreren met andere eiwitbronnen.

Het grote nadeel: als je water uit een visfabriek gebruikt, is het wier technisch gezien niet meer veganistisch. Voor veganisten is dat een probleem, maar het grootste deel van de vega-markt richt zich op ‘flexitariërs’: mensen die af en toe vlees eten. Voor hen is een eiwitrijke zeewierburger of -worst een uitkomst.

Zeewier is een milieuvriendelijk product. Het wier haalt CO2 uit het water terwijl het groeit, en water is een van de grote opslagplekken van CO2 op aarde. Door meer zeewier te verbouwen neemt de hoeveelheid CO2 dus af. Bovendien geeft dit veelbelovende proces viskwekerijen een nieuw product om te verkopen: het afvalwater. De businesscase van kweekzalm wordt dan ook beter.

Dit artikel verscheen ook op Change.inc


Dit artikel afdrukken