Het project is uniek voor Nederland, aangezien het niet alleen om verse producten gaat met veel minder transportkilometers, maar het bovendien producten zijn die ook de voordelen van biologisch voedsel kennen. Door korte aanvoerlijnen, minder opslag en geen interventie van de tussenhandel is het doel betaalbare biologische producten te kunnen leveren. Het project is een initiatief van de Zeeuwse Milieufederatie in samenwerking met de biologische webwinkel De Grote Verleiding en Stichting Werkt voor Ouderen.
afstemming
Op 15 september tijdens de startbijeenkomst vindt de ontmoeting plaats tussen de Zeeuwse boer en kok.
5000 biologische maaltijden in 2012
De wens om een korte keten voor biologische producten kwam voort uit een pilot uit 2007 waarbij in een aantal Zeeuwse zorginstellingen met succes biologische warme maaltijden zijn geserveerd. De maaltijden vielen goed in de smaak bij de bewoners: 'Het eten heeft weer de kleur en de smaak van vroeger”. Voldoende reden om met elkaar verder te kijken hoe biologische producten in de instellingskeukens geïntroduceerd kunnen worden. Het streven is om aan het eind van het project in 2012 het equivalent van 5000 biologische maaltijden per dag rond te zetten. Dit komt overeen met ongeveer 50 hectare biologisch landbouwareaal.
bron: Zeeuwse Milieufederatie met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bericht uit Zeeland:
Kwaliteit van koken/eten heeft niets met de keuze voor biologische producten te maken in zorginstellingen. Geen fok. Alleen met budget en echte aandacht voor koken. En dat is de reden dat mijn ouders (89/85) in de 'Wissel' in IJzendijke een warme maaltijd genieten, die
a. door ons zelf wordt vervaardigd, of
b. uit de magnetron komt (vers, geen vries (van AH, C1000 en in mindere mate Lidl), wat tot gevolg heeft, dat we 2 maal per week door heel zeeuws-vlaanderen racen om de variëteit er in te houden..)
De gaarkeuken "Zorgcuisine" (een van de grootste in Zeeland) maakt schaamteloze troep, waarvoor 8-9 euro wordt gerekend per persoon, en ik de product-aankoopwaarde inschat op ca. € 1,00 totaal. Medeoorzaak van slechte kwaliteit (na een gesprek met zowel de Zorgcuisine, als een niet geïnteresseerde kok) : het productieproces, waarbij de troep na het vervaardigen zeer snel wordt afgekoeld (lauw is bacteriologisch gevaarlijk) en de volgende dag snel wordt verwarmd, en bewaard in grote polystyreen dozen. En de smoes dat oudjes niet graag kauwen.. dus alles overzacht moet zijn…
De ZMF lanceert weer eens een leuk eco-project om aan haar imago te werken, omdat ze zwaar onder de kritiek ligt, en er zelfs stemmen opgaan in GS te Middelburg om haar subsidie in te trekken wegens onmaatschappelijk actievoeren, maar het stelt niets voor.
Trouwens, wie kan me uitleggen, dat je met spul van bio-boeren beter en gezonder kookt dan met de groente uit de Lidl of de groothandel ?
Ik herhaal: budget en aandacht.