In Zeeland bestaat al decennia een heuse supermarktketen die het eigendom is van tuinders en boeren: de zes Agrimarkt-winkels van boerencoöperatie CZAV.

Agrimarkt verkoopt onder meer producten die geteeld zijn door CZAV-leden. De coöperatie heeft besloten de winkels te verkopen aan Jumbo.

Klanten reageren teleurgesteld, schrijft AGF. Agrimarkt is een herkenbaar Zeeuwse keten. “De contracten zijn overgenomen. Het is aan Jumbo om te beslissen of dat daarna ook zo blijft”, zegt CZAV. Denkbaar is dat Agrimarkt zakelijker geleid gaat worden en preferente inkooprelaties die commercieel-economisch geen voordeel bieden, zullen verdwijnen.

3.000 boeren en tuinders zijn lid van CZAV. De ledenraad besloot uit eigen beweging verkoop aan Jumbo omdat een Agrimarkt geen geld heeft om te investeren in online bestellen en thuisbezorging. Jumbo is blij met de verdere marktpenetratie in Zeeland.

Jumbo's marktaandeel groeit gestaag. Het bedrijf groeide in de eerste helft van 2019 autonoom (zonder de overnames te rekenen) met 7%, het dubbele van de marktgroei in 2018.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet de overname van Agrimarkt nog goedkeuren.
Retailtrends - Jumbo neemt supermarktketen Agrimarkt over - RetailNews.nl
Reageer
  • Deel
Druk af