De provincie Zeeland zou voor de landbouwgronden in Natura-2000 gebieden een bemestingsverbod willen uitvaardigen. Dat is voor 'de agrarische sector volstrekt onbespreekbaar', zegt ZLTO-voorzitter Peter de Koeijer in de printversie van de PCZ vandaag.

De Koeijer verwijst naar de toezegging van de provincie dat de aanwijzing van 16 natuurzones 'geen schaduwwerking' zou hebben op de aangrenzende landbouwpercelen. Als het plan wordt doorgevoerd, betekent dat 'de doodsteek voor de betreffende landbouwbedrijven'. Ook Statenlid Johan Robesin (PvZ) spreekt zich uit tegen het plan, dat 'een move van de groene lobby binnen het provinciehuis' zou zijn. "Als blijkt dat dit stiekem is bekokstoofd op het provinciehuis, dan is dat een buitengewoon kwalijke zaak. Daarmee zou met één pennenstreek ongeveer de helft van beschikbare landbouwareaal in Zeeland ongeschikt worden gemaakt".

Volgens de verantwoordelijke gedeputeerde, Carla Schönknecht, is er nog niets aan de hand en wordt pas in juni duidelijk wat voor Zeeland 'de ontwikkelingsruimte is'. Dat er geen bemestingsverbod komt 'kan zij in dit stadium evenmin garanderen', schrijft de PZC.
Dit artikel afdrukken