Amerikanen geven jaarlijks zo'n $100 miljard uit aan vis en zeevruchten. Dat blijkt uit een rapport uit 2017. Bijna $70 miljard wordt buiten de deur uitgegeven, in restaurants, eetgelegenheden of via cateraars. Geen wonder dus dat Amerikaanse vissers en vishandelaren zich ernstig zorgen maken nu restaurants op slot gaan, toeristen thuisblijven en consumenten minder boodschappen doen op de markt.
Wat doe je dan als visser of vishandelaar? Restaurants kunnen hun toevlucht nemen tot afhalen en thuisbezorgen. Groothandels kunnen de deuren openen voor particulieren. Maar vissers zien 75 tot 85% van hun afzet wegvallen. "Afhalen is prima voor taco's of pizza, maar niet voor luxe zeevruchten," zegt Peter Jarvis, president van Triar Seafood Company in The Counter. "Zeevruchten smaken niet als ze in een kartonnen of piepschuimen doos zijn gedaan."
In het pakket noodmaatregelen ter waarde van $2 biljoen dat president Donald Trump afkondigde, is $300 miljoen gereserveerd voor de seafood industry. Dat kan de kosten van brandstof, aas, schoonmaak en onderhoud dekken voor de duur van de pandemie. Maar belangrijker nog is de vraag hoe snel restaurants en eetgelegenheden weer open zullen gaan. Volgens Jarvis gaat dat nog wel even duren, "omdat mensen nog steeds bang zullen zijn om sjiek uit te gaan."
The Counter - 70 percent of seafood is eaten dining out. What happens in quarantine?
Wat doe je dan als visser of vishandelaar? Restaurants kunnen hun toevlucht nemen tot afhalen en thuisbezorgen. Groothandels kunnen de deuren openen voor particulieren. Maar vissers zien 75 tot 85% van hun afzet wegvallen. "Afhalen is prima voor taco's of pizza, maar niet voor luxe zeevruchten," zegt Peter Jarvis, president van Triar Seafood Company in The Counter. "Zeevruchten smaken niet als ze in een kartonnen of piepschuimen doos zijn gedaan."
In het pakket noodmaatregelen ter waarde van $2 biljoen dat president Donald Trump afkondigde, is $300 miljoen gereserveerd voor de seafood industry. Dat kan de kosten van brandstof, aas, schoonmaak en onderhoud dekken voor de duur van de pandemie. Maar belangrijker nog is de vraag hoe snel restaurants en eetgelegenheden weer open zullen gaan. Volgens Jarvis gaat dat nog wel even duren, "omdat mensen nog steeds bang zullen zijn om sjiek uit te gaan."
Wouter, ik denk dat de Amerikaan zijn uitspraak metaforisch bedoeld heeft. Zeevruchten eet je buiten de deur. Dat is het probleem nu, ook al kun je ze nu ook gewoon in de zee laten.
Bovendien. Nader over nagedacht. Veel zeebanket wordt in karton verpakt en ingevroren. Dat karton is vaak een 'omdoos'. Wat er in gaat zit dan apart in plastic. Maar haring, zag ik, gaat ook zonder plastic er omheen in karton. Nee niet de maatjes, maar andere haring, bevroren aan boord en verpakt in dozen. Nooit klachten. Mogelijk heeft de doos een binnenmantel van folie, zoals melkpakken. Waarom heb ik daar niet even goed naar gekeken? Dat noemt zich journalist.
Van dat karton kan kloppen. Maar als zeevruchten uit piepschuim niet smaken, zoals in het bericht hierboven door een Amerikaan wordt beweerd, dan was er voor zeevruchten helemaal geen wereldmarkt zoals we die kennen.