"Ze willen me in diskrediet brengen", zegt Pollan over de voedselindustrie. Die wil ons volgens hem volstoppen met fabrieksvoer vol vet, suiker en zout. In zijn nieuwe boek Een pleidooi voor écht koken pleit hij voor alles zelf klaarmaken. Liefst met ingrediënten uit eigen tuin. Het is dan ook aandoenlijk dat zijn interviewster Eva de Valk noteert dat de moestuin in huize Pollan wat verwaarloosd is. De schrijver is te druk en moet ook nog op boekenpromotietour naar Europa. Werken en zelf je eten produceren en ook nog eens klaarmaken zijn dingen die zelfs in het leven van een voedselactivist kennelijk nogal kunnen bijten.
In Cooked, zoals het nieuwe boek in het Engels heet, duikt hij in de wereld van het koken. Hij wil het weer interessant en spannend maken, zodat meer mensen zelf in de keuken aan de slag gaan. Het boek ontving kritiek omdat het juist een remedie tégen de Doe-Het-Zelf trend zou zijn. Pollan zou er in zijn boek een zo'n tijdrovende activiteit van maken dat hij de beginnende DHZ-kok juist afschrikt. Hij vertelt geen kookboek te hebben geschreven, maar een boek over kookcultuur. Mensen moeten er weer meer over weten, vindt hij. Ze mogen zelf kiezen wie hun eten klaarmaakt, als ze maar weten hoe en waarmee dat is gebeurd.
Als ze dat weten, gaan ze vanzelf om ander eten vragen. Dat is de facto wat Pollan beweert. En daar zou de voedingsmiddelenindustrie tegen zijn? Dat is, welbeschouwd, een heel rare stelling. De voedingsmiddelenindustrie heeft alle belang bij vernieuwing want nieuwe vraag is extra winstgevend. Er is immers nog niet zoveel van en dus levert het extra veel op.
Ook deze voedselschrijver heeft het nogal eens druk. Zo druk dat hij even naar AH of de Hema loopt om daar één van de geweldige maaltijdsalades te halen. Ik ben soms oprecht verbaasd over de prijs waar ik die voor mag meenemen. Een uitstekende salade met vlees, een prima onversuikerde saus en net genoeg koolhydraten om de maag van een nog-niet-helemaal paleo blij te maken voor een een euro of 4. Hoe is het in godsnaam mogelijk?
Volgens mij zijn de verkopers van etenswaar hartstikke voor. Vers is een trend die ze allang hebben opgepakt. Ze hebben prima begrepen dat we het niet zelf kunnen klaarmaken, maar wel anders willen als het maar aantrekkelijk is. Mijn vraag: waar zijn de eerste schrijvers die de lekkerste kant-en-klaar verse maaltijden van de supers, thuisbrengdiensten en La Placen met elkaar vergelijken? Niet alleen in smaak, maar in alle opzichten, van grond tot mond en de gemaakte keuze voor de ingrediënten. Dat zou de Nederlandse variant van Cooked zijn. Ik denk dat genoemde verkopers er dolblij mee zouden zijn.
Alweer een Amerikaans boek dus. Het gaat uit van de zogenaamde 'food desserts' in de VS waar geen vers meer te krijgen is. Bij ons groeit het vers aanbod als kool - loop AH en de Hema maar eens binnen. Hier is het boek een rare 'misfit'; we zijn anders of verder en toch loopt foodbewust Nederland er achteraan.
By the way, wat was er eigenlijk mis met Over Eten & Koken van Harold McGee? Dat is echt een geweldig boek over wat koken is. Pollan kon het hooguit dunnetjes over doen. Daarmee bewijst hij zijn opgebouwde naam die gebaseerd is op zijn zowel originele als pertinente blik op de werkelijkheid geen dienst.
Fotocredits: titelpagina Een pleidooi voor echt koken, uitsnede, Arbeiderspers
Een pleidooi voor écht koken is via deze link te bestellen bij Bol.com
De originele Engelstalige uitgave van Cooked (hardcover) is op dit moment in de aanbieding en via deze link bij Bol.com te bestellen.
Daar is ook te bestellen het nog altijd magistrale Over Eten & Koken van Harold McGee, in de nieuwe (2013) Nederlandse hardcoveruitgave, via deze link.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik soms mis in de discussie om dingen zelf te koken of uit een potje te halen dat er naast de vraag wat gezonder/beter etc is er ook de vraag is wat lekkerder is. Meestal gaat men tegenwoordig er blind van uit dat alles uit een potje slecht is en minder lekker smaakt dan het zelf maken. Terwijl de producent/maker wellicht betere spullen kan vinden en dichter bij de bron zit waardoor de inhoud uit een potje een beter resultaat geeft dan het zelf te proberen te maken. Natuurlijk is zelf doen na je kleutertijd altijd leuk maar niet perse beter.
@Marc, hoe romantisch ook om te denken dat het ideaal een eigen tuin heeft en zelf weer kook, dat gaat never nooit niet mainstream worden. Gemak is een blijver. Ook zijn we te verwend door de diversiteit van het aanbod. Neen, high-tech vers en vers-bewerkt uit supermarkten zal de toekomst zijn.
Zeker Marc. Zonder de moderne samenleving en levensmiddelentech zou de vega het lastig hebben in de natuur.
Om het minder cryptisch te zeggen: het is niet makkelijk onze macro- en micronutrienten binnen te krijgen als we alleen maar op vega letten.
Dick, ik wist niet ''dat het gezonde vega eten van de 21e eeuw echt alleen maar kan als het processed is?'' Kun je dat uitleggen?
Even besides the point: Het lijkt me dat je een food-desert bedoelt en geen dessert. Ik moest heel even peinzen hoe we ineens bij toetjes waren aangekomen..