Ik aarzelde om op de vraag van de redactie van het Brabants Dagblad in te gaan. Toch deed ik het. Om duidelijk te kunnen maken dat het goede doen inmiddels gewoon is geworden terwijl de prachtige energie van grassroots die probeerde te ontstaan, alweer is gekaapt. Onder een nep Engels sausje wordt de belangrijkste uitdaging van de 21e eeuw verkwanseld: 'gewone' mensen zelf serieus nemen, betrekken en invloed geven.
Hieronder de tekst zoals die afgelopen zaterdag in de krant verscheen.

Revolutionary
The Foodsquad is een hotte hippe nieuwe Brabantse organisatie die zich bezig gaat houden met de verbetering van voedsel en het voedselsysteem. Dat moet revolutionary klinken. In de brand movie waarmee deze military operation wordt gepresenteerd gaan de special forces van het squad zelfs vanuit outer space de bloody mess die ons eten is geworden te lijf. Doel? Het poweren van food improvement natuurlijk. Helemaal wow en cool dus. Da’s nodig, want is een bloody war daarbuiten. Ons eten is namelijk helemaal verkloot. Daar moet nodig wat aan gebeuren, anders gaan we dood. Sure, want the industry got us hooked. Die vieze vuile Unilevers, Nestlé’s en Procter & Gamble’s en hun soortgenoten hebben ons verslaafd gemaakt aan suiker, vet en zout waardoor we onszelf dik en vet mesten, kanker krijgen, voortijdig dement raken en op zo’n scoot-ding met snelheidsbegrenzer moeten. Onderwijl betalen we dik voor al dat foute eten.

Gewoon bijzonder
The Foodsquad is een initiatief van Bob Hutten Catering uit de trotse Food Capital Veghel. Hij heeft een prachtige deal gesloten met allemaal partijen die graag een graantje meepikken van zijn talent om te doen of gewoon eten heel bijzonder is. Twee ziekenhuizen, een universiteit, een hogere food & agriculture school, een club die investeringen in de productie en verkoop van eten moet bevorderen in Brabant, de Sligro en Emté and on top of that de Provincie Noord-Brabant zellevers.

Lieve help! Welke malloot bedenkt nou toch dat echt, regionaal, puur, vers, door ons Peer en Marie zelf in hun houtgestookte fornuis en oude petroleumstelletje gemaakte eten zonder E-nummers een buitenlandse naam moest hebben? En wat moet je nou denken van zo’n club als er meteen bij gezegd wordt dat het een initiatief is van al die lieden waar de food movement van zegt dat ze fout zijn. Dozenschuivende kruideniers die de keten verlengen. Financiers en andere lui die geld willen verdienen over de rug van boeren. En voedseltechnologen en pillen en operaties schuivende dokters die nog steeds niet weten hoe ze voedsel je medicijn kunnen laten zijn tegen moddervette buiken, kanker, Alzheimer en ADHD.

Vies en vuil zijn voorbij
Ze Foetskwad brengt eindelijk echt Engels eten in Brabant. Ná de Damned Food Waste Show, de Slow Food beweging, de gewone Food Movement, de Food Trucks met worstjes uit Frankrijk en vergeten biologische groenten van met dioxine en PCB’s vervuilde stadsakkers, de Food Guerilla en de Food Militia, de import Join the Food Revolution van de ideale Brabantse schoonzoon Jamie Oliver die zelfs al voet aan de grond heeft in ‘ons’ Food Film Festival van de Youth Food Movement. En náást de net opgerichte Good Food Alliance waarin onder meer Foodwatch en nog een heleboel Engels klinkende movements zitten. Wat wil Ze Foetskwad daar nou nog aan toevoegen?

Always follow the money. Bekijk je ze allemaal goed, dan zie je dat niet alleen Ze Foedskwad gefinancierd wordt door commerciële en andere economische belangen. Daar is helemaal niets mis mee, want het laat zien dat de voedingsmiddelenindustrie en –handel, de overheid en de banken allang niet zo vies en vuil meer zijn als de nodige boekenschrijvers en goeroes je willen doen geloven. Ze verleiden u stiekem tot het betere leven dat u natuurlijk wel bij hen moet buyen. Je moet denken dat je het zelf hebt uitgevonden door hun underground ontzettingsmacht te joinen.

Grassroots
Als u echt onverkloot wilt eten zonder belazerd te worden, dan moet u het zelf organiseren. Zo doen ze dat in de grassroots-beweging. Ook een Engels woord maar wel echt en niet vermarketingd. Voor de rest is Food theater en verkoop. Dat is de bottom line en de doodgewone realiteit van het moderne leven. Niets is meer wat het lijkt.
Dit nog. In het Engels schrijf je Food Squad. Los dus. Goddank zit er toch nog iets regionaals, echts en charmant klungeligs en grasroeterigs aan Ze Foedskwat. Schrijf het dan ook zo!

Fotocredits: The Foodsquad
Dit artikel afdrukken