image Ter verdieping van de overgewicht-discussie: Amerikaanse wetenschappers stellen dat een smalle taille het enige vrouwelijke schoonheidscriterium is dat door de eeuwen heen gelijk is gebleven en door culturen over de wereld wordt gedeeld. Zo meldt Nature.com. Een team o.l.v. Devendra Singh van de University of Texas onderzocht daarvoor 345.000 geschriften en scande ze op woorden als "taille", "borst", "heupen" en "kont", in combinatie met trefwoorden als "dik" en "dun".

Het bleek dat eerste-eeuwse bronnen uit India en vierde-eeuwse bronnen in China een wespentaille al als schoonheidsideaal noemen. Een zeer oude vermelding is die van de Egyptische koningin Nefertari, die 4000 jaar geleden om die eigenschap werd geroemd. Er zijn ook wel anomalieën: onder de Matsigenka-indianen in Peru is zo'n figuur een veeg teken: de liefdesskandidate zou weleens een chronische diarrheelijdster kunnen zijn. Het ideaalbeeld van de schilderijen van Rubens is volgens Singh ook atypisch.

Singh noemt een zandloperfiguur een comibinatie van gunstige signalen voor een gezond en talrijk nageslacht: "Het betekent weinig buikvet en veel van het hormoon oestrogeen, wat beide gunstig is voor de vruchtbaarheid. Mannen pikken dat kennelijk onbewust op."

In de hoogtijdagen van het zandloperfiguur, in de jaren '50 van de vorige eeuw, waren de sexsymbolen overigens geenszins broodmager. Marylin Monroe, Sophia Loren, Gina Lollobrigida waren goed gevuld. De bekende quote over haar lijn van Loren is: "Everything you see I owe to spaghetti." Familieverpakkingen anguilla marinata optillen, is volgens de foto hierboven haar andere geheim.

Zo ziet Devendra Singh er zelf uit.
Dit artikel afdrukken