In de Ondertussen van woensdag 18 september valt mij op:

- Bedrijven in Groot-Brittannië leggen nu al voorraden bier, wijn en sterke drank aan voor Kerstmis, schrijft The Guardian. Ze zijn bezorgd dat de Brexit de levering van drank voor de feestdagen verstoort. In plaats van in november, leggen groothandelaren nu al voorraden Europese wijn aan. Ze laten hun oog vooral op champagne vallen. Logisch, want Groot-Brittannië is met 26 miljoen flessen per jaar de grootste exportmarkt voor champagne.

- De Zambiaanse vice-president Inonge Wina roept haar bevolking op hun eetgewoonten te veranderen. Ze moeten stoppen met het eten van maïs, het basisvoedsel in Zuid-Afrika en kiezen voor voedzamer voedsel. Dat is hetzelfde als aan de Italianen vragen geen pasta meer te eten, zegt de BBC. Volgens Wina moeten Zambianen gierst, sorghum, cassave en zoete aardappelen gaan eten. Die gewassen hebben minder water nodig. Met haar oproep wil Wina voedselonzekerheid, ondervoeding en achterblijvende groei aanpakken.

- Het draaide gisteren - de derde dinsdag van september - niet meer alleen om de hoedenparade, maar ook om het statement dat politici met hun kleding maakten en de baard van de koning. Zo droeg zelfs Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ditmaal geen plantaardige jurk maar eentje met insecten en de ceintuur ‘Alle kleine beestjes helpen’. Niet om te eten hoor! Maar om aandacht te vragen voor insectensterfte.

Op de dag na Prinsjesdag ging het verder over kringlooplandbouw. Minister Schouten wil in 2020 “vol energie de handen uit de mouwen steken” om de omslag naar kringlooplandbouw te maken. Nu geld gratis is, is het kabinet volgens de Volkskrant over zijn leenangst heen; daar legt het nu alvast potten aan vanwege zorgen over de toekomst. De regering gaat vooral meer uitgeven aan subsidies voor energiebesparende projecten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken