De natuur van Zuid-Spanje verschrompelt. Illegale waterputten trekken de regio droog, want de teelt van zacht fruit gaat voor. Supermarkten moeten daarom in actie komen tegen 'fout water', vindt het Wereld Natuur Fonds.

Dat schrijft Trouw in een reportage over de grote productiegebieden in Andalusië in Zuidwest-Spanje.

In Almeria, eveneens in het zuiden van Spanje, ontwikkelde zich de afgelopen decennia tuinbouw voor vruchtgroenten (komkommers, paprika's en tomaten). De productie daarvan is inmiddels zo flink op stoom dat soms grote hoeveelheden overproductie gedumpt moeten worden.Dat het zuidwesten van Spanje de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke exporteur van zachtfruit naar de gehele wereld, is minder bekend. Daar vindt de productie plaats van de vele kleine rode en blauwe kleine vruchten - van aardbeien tot blauwe bessen, bramen en frambozen - die inmiddels ook in Nederland het hele jaar door heel betaalbaar te koop zijn. Overal in het buitenland vinden ze gretig aftrek, omdat ze zo gezond zijn en 'foute' snoepproducten vervangen. In Engeland overtreft de waarde van de verkopen van zachtfruit inmiddels die van groenten.

Exportvrachten naar landen buiten de EU of ver van Spanje gaan per vliegtuig.

Het economische en gezonde succes van de vruchtjes heeft naast de uitstoot die vliegend fruit met zich meebrengt, nog een keerzijde. Ze vragen steeds meer vocht in een toch al verdrogend land. Daarom slaan telers ook illegale putten die water aan de natuur onttrekken. Dat gaat in Andalusië ten koste van het aangrenzende beroemde nationaal natuurpark Doñana.
Trouw - De aardbei trekt de unieke Spaanse natuur droog
  • Deel
Druk af