De campagne kwam zondag naar buiten. Het voelde een beetje raar omdat het wel logisch lijkt, maar dat niet zomaar is.
Friese koeien eten Zuid-Amerikaans oerbos via de soja die ze eten om Nederlandse melk te geven. Dat is te betreuren, want er verdwijnt al zoveel oerbos. Het is zelf dubbelfout want die komt in grote schepen die op stookolie lopen hierheen gevaren. Daarom moet je 'groene' soja hebben, waar geen oerbos voor is omgezaagd.
Ik zal even niet kniezen dat ook die in boten hierheen komt, maar blijf wel met een lastige vraag zitten: waar gaan de tarwe en mais heen die we in Nederland telen? Die zijn nl. vrijwel uitsluitend voor de dieren, maar kennelijk niet voor de koeien. Die moeten zonodig soja, een product van de laatste 50 jaar. Geen woord daarover van Natuur & Milieu. De consument die ik er op straat over zou interviewen zou paf staan: 'wat, hebben we zulke bergen Nederlands dierenvoer?'
Het zal toch niet zijn omdat onze Holsteiner kampioensdames melkgeven zonodig altijd extra makkelijke eiwitten en onverzadigde vetzuren in de melk moeten hebben om top te kunnen presteren en soja daar zo handig voor zorgt?
Misschien is er reden om los van melk eens wat dieper na te denken over de sojaeconomie op zichzelf. Holsteiner melkkoeien of niet, die draait gewoon door. Soja is lekker rijk aan eiwitten en al die vetzuren die zo in de mode zijn. Of het nou door melkboeren of koeken- en andere bakkers wordt gebruikt, je kunt er de groeiende wereldbevolking en de opkomende generatie vegetariers - 'it meats the truth', zullen we maar zeggen - lekker makkelijk goed mee voeden.
Als soja daarom zo in trek is en neigt naar 'foute teelt', dan is deze campagne misleidend omdat hij afleidt van de werkelijke vraag: wat willen we eten en waar willen/kunnen we het verbouwen? Aardappelen schijnen ook heel goed te zijn en gemakkelijk overal te telen. Ze zijn veel duurzamer dan soja en voor mensen die zelf koken op veel meer lekkere manieren klaar te maken. Ook al is 2008 het jaar van de aardappel, Natuur & Milieu vindt het kennelijk niet de moeite waard dat je dat weet.
Ik heb trouwens begrepen dat ook varkens - die andere grote soja-klanten - dol zijn op aardappelen ;-)
NB: in ons deel van de wereld daalt de aardappelteelt
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'hoeveel zekerheden wil je hebben'
Als overheid: zoveel dat je aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden zijn afgedekt, vrees ik.
Ik vind het bijzonder dat "we" (overheden, instituten, controle-apparaten) alleen naar het verleden kunnen kijken in termen van 'verkeerd gaan'. Ja, natuurlijk gingen er dingen mis, we zijn niet voor niets van het pad afgeweken. Maar probeer nou eens terug naar de tekentafel te gaan, we zitten weer in 1960, maar dan met hedendaagse middelen en controlemechanismes. Allereerst zal opvallen dat we nu zelf al gecontroleerd voedsel binnen krijgen. Dat was in 1960 waarschijnlijk wel anders. De 'input' is dus al schoon, in elk geval schoner dan in 1960. Waarom zou dan het afval ineens gevaar opleveren?
Vrvolgens: die besmettelijke ziekten. Komen ook vandaag de dag voor, ondanks 'veilige' soja. Maar ze zijn wel erg beheersbaar geworden. Weinig valide argument.
Ik sprak gisteren nog de zelf slachtende slager uit Houten. Het is dat hij ook zijn eigen veestapel heeft en zelf het transport verzorgt, anders was het niet lonend te doen. De controles op het vlees zijn nl. erg streng, dierenartsen vóóraf, keurmeesters achteraf en er mag geen stukje vlees de ruimte uit zonder dat daar een schriftelijke goedkeuringsverklaring voor afgegeven is (daarom moest ik dinsdag terug komen: maandagmiddag lag mijn longhaas er al, goedgekeurd en wel, alleen de bevestigende fax zou pas de volgende dag binnenkomen....).
Hoeveel zekerheden wil je hebben?
Ja, want via ons voedsel kunnen dieren elkaar besmetten. Tklinkt misschien rot, maar het is wel zo.
Lizet, Nutreco zou best voor kunnen zijn: ze kunnen de swill verwerken en verrijken en er uitstekend en van ziektekiemen ontdaan voer en prima handel van maken.