In de Ondertussen van zaterdag 8 mei en zondag 9 mei vallen mij deze berichten op:

- vandaag was het ook in België Moederdag. De bloemisten daar zijn boos (De Morgen). Door de corona-crisis zijn niet-essentiële winkels - en dat zijn ook in België ook bloemisten - nog altijd dicht. Pas vanaf morgen mogen de deuren weer zoetjesaan open. Zelfs een afhaalservice mocht niet, aldus RetailDetail. Maar Belgen mochten dit weekend al wel weer (beperkt) op bezoek bij moeder. Daarom voelen de bloemisten zich flink gepakt. "Moederdag is de belangrijkste dag van het jaar voor de florist," zegt Koen Van Malderen van de bloemistenorganisatie KUFB. De organisatie overweegt naar de rechter te stappen.

- van 'werken op afstand' en de oplossingen die daarvoor verzonnen worden, kijkt op dit moment niemand meer op. Toch is het nieuws dat zaadveredelingsbedrijf Enza Zaden uit het Noord-Hollandse Enkhuizen op grote afstand gaat werken (Nieuwe Oogst). Niet uit coronanoodzaak, maar omdat het bedrijf op 45 locaties wereldwijd actief is. Via mobiele terminals zijn de geoptimaliseerde werkprocessen nu ook op afstand aan te sturen en te beheren. Werk hier, impact daar. Dat is de nieuwe wereld.

- de huismuis heeft meerdere juridische gedaantes en ook verschillende namen. De mus domesticus leeft ten westen van de denkbeeldige lijn tussen Denemarken en Griekenland, mus musculus ten oosten daarvan. De huismuis is voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit 'ongedierte', dat verdelgd moet worden uit hoofde van de voedselveiligheid. Maar als de huismuis het geluk heeft in een laboratoriumomgeving ter wereld te komen, dan valt hij of zij onder de wet op de dierproeven. Daar gelden strenge regels voor hun huisvesting en verzorging. Ook al moeten ze één dierproef ondergaan, die huismuizen leven 'als God in Frankrijk', schrijft paleontoloog Jelle Ruimer.

In Trouw is te lezen: Geblakerde bomen, zwarte kale vlakten, de geur van dood en verderf. Geen bij te horen, geen vlinder te zien, geen kruid te ruiken. De Deurnese Peel na de enorme brand half april. De natuur ­kapot; het leven geweken. Ruim 400 van de 1000 hectare is verwoest door de vlammen. “Ja. Het ziet er rot uit’, zegt Jap Smits. “Vreselijk, de dood van al die dieren en het verlies van waardevolle vegetatiestructuren. Gruwelijk, maar vergis je niet. Het leven gaat hier weer hoogtij vieren. Een insectenorgie breekt los.” De NRC meldt vandaag: "Het gaat slecht met de insecten, ook op plekken waar meer groen is". Wij schreven laatst: "Goed nieuws: insecten kunnen zich razendsnel herstellen als je de juiste maatregelen neemt."
Wat kan nieuws je toch op veel verschillende benen zetten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken