Dat zeggen twee voorstanders van GGO-teelten, Wim Grunewald en Jo Bury, van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Samen hebben zij het deze maand verschenen boek De GGO Revolutie geschreven. Ze kwamen dit weekend aan het woord in het Belgische televisieprogramma Z-Talk Goossens.

Zaadgiganten zijn onzorgvuldig geweest
Het VIB is een van de grootste onderzoekscentra naar GGO's in Europa, en heeft dagelijks te kampen met de weerstand en het wantrouwen die bij het publiek leven tegen GGOs. Volgens Grunewald zijn Monsanto, Dupont, Bayer en BASF - de grote zaadfabrikanten - zelf medeverantwoordelijk voor de negatieve beeldvorming rondom GGO's. Met elkaar hebben deze giganten tenminste driekwart van de hele GGO-markt in handen.

Grunewald stelt dat zij, door niet zorgvuldig om te gaan met de introductie en begeleiding van hun in principe gunstige GGO-gewassen, zelf de tegenstanders van GGO-teelt de argumenten in handen hebben gegeven. De Zuid-Amerikaanse monoculturen, het oprukken van resistentie superonkruiden, de noodzaak om meer en meer GGO-zaad of gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken - waar GGO-gewasssen juist een oplossing voor zouden zijn - zijn koren op de molen van tegenstanders.

Wim Grunewald op Knack.be: "Multinationals dragen hier een verantwoordelijkheid. Ze hadden dit beter moeten monitoren. Toen ze vaststelden dat het misging, hadden ze dit moeten ombuigen. Jammer, omdat de beeldvorming helemaal onderuit is gehaald. In Canada is men daar wel doordacht mee omgegaan. En daar zie je geen verhoogde opkomst van resistente onkruiden."

'Zonder GGO geen Europese landbouw'
Grunewald en Bury geloven wel degelijk in de toepassingsmogelijkheden van GGO's. Niet om de honger de wereld uit te helpen (door opbrengstvergroting), maar wel door het milieu 'heel wat pesticides' te besparen, een oplossing te bieden voor klimaatproblemen en voeding te produceren met een hogere gezondheidswaarde, schrijft Knack. Ze waarschuwen dat de Europese landbouw het zich niet kan veroorloven GGO's helemaal links te laten liggen. Jo Bury: "Want Europa zal dan niet meer in staat zijn om te concurreren met de werelddelen waar het wel kan."

Fotocredits: Kevin Van den Panhuyzen
Dit artikel afdrukken